Ruhani ilk adımı ABD’nin atmasını istedi

0
302

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İranlı yönetici Ruhani ile bir görüşmenin mümkün olduğu açıklamasından sonra, Ruhani de bir açıklamada bulundu

Ruhani, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, “ilk aşamanın yaptırımları kaldırmak” olduğunu söyledi.

Ruhani, “İran ulusuna karşı tüm illegal, haksız ve yanlış yaptırımları geri çekmelisiniz” dedi.

ABD yönetimi Mayıs 2018’de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara geri dönmüştü. Yaptırımlarla birlikte iki ülke arasındaki gerilim tırmanarak, savaşa yol açabilecek olası bir kaza endişesine neden olmuştu.

ZARİF’İN SÜRPRİZ G7 ZİYARETİ

G7 zirvesinin yapıldığı Fransa’nın Biarritz kentine İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in sürpriz ziyareti ardından ABD Başkanı Trump, “koşullar oluştuğunda” Ruhani ile görüşmenin mümkün olduğu mesajını vermişti.

İran, G7 zirvesinde gündemin başına oturmuştu. Arabuluculuk rolüne üstlenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “stratejik hedef konusunda hemfikiriz” diyerek ABD ile şimdiye kadar olan anlaşmazlıklarının üzerine çizgi çekti. Macron, hemfikir oldukların noktayı, “İran’ın nükleer silaha sahip olmaması ve bölgede gerilimden kaçınmaktan emin olmak” şeklinde özetledi. Trump da, “Bir rejim değişikliği istemiyoruz” diyerek İran’a yönelik tavrını ortaya koydu.

Fransız medyasına göre Macron, Zarif’in Biarritz ziyareti konusunda Trump’ı haberdar etti ancak onay istemedi. G7’nin diğer üyelerinin ise Macron’un birlikte akşam yemeği yediği Zarif’in ziyaretini, ancak aynı akşam öğrenebildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de “İleriye doğru büyük bir adımdır. Şimdi tartışmalara hizmet edecek bir atmosfer var” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz