Peru’da en büyük çocuk adak sitesi bulundu

0
344

Kolomb öncesi Amerika’nın dini ritüellerine göre kurban edilen 227 çocuğa ait kalıntılar bulundu. AFP’ye konuşan arkeolog Feren Castillo, bunun dünyada benzersiz boyutlarda bir keşif olduğunu belirtirken, “Sözkonusu olan en büyük çocuk adak tesisidir” dedi.

Castillo, kazı çalışmalarının 2018 yılında, başkent Lima’nın 700 kilometre kuzeyindeki turistik Huanchaco’da bulunan Pampa la Cruz sitesinde başlatıldığını söyledi.

Yaşları 4 ila 14 arasında değişen çocukların, Çimu uygarlığında El Nino doğa olayı ile bağlantılı doğal felaketlerin sorumlusu olarak görülen tanrıların öfkesini dindirmek için bir ritüel olarak öldürüldükleri belirtiliyor.

Arkeologlar, adak sırasında şiddetli yağışların olduğuna dair kanıtlar da buldu. Kazı sorumlusu Castillo, kazdıkları her yerde yüzleri okyanusa çevrili halde gömülmüş bir çocuk bulduklarını söyledi. Bazılarının halen derileri ve saçları dururken, kulaklarında gümüş takılar olduğu ifade edildi.

Arkeologlara Huanchaco, Çimu imparatorluğu sırasında en yoğun çocuk adaklarının yaşandığı bir alandı. Haziran 2018’de de yine Pampa la Cruz sitesinde 56 çocuğa ait bir toplu mezar bulunurken, aynı yılın Nisan ayında çevredeki bir site olan Huanchaquito’da 140 çocuğa ait kalıntılara rastlanmıştı.

Feren Castillo, “Huanchaco, nihai olarak Çimular tarafından adak adama yeri olarak seçildi” dedi.

Çimo imparatorluğu Peru’nun kuzey kıyısından, bugünkü Ekvador’a kadar 900 ile 1450 yılları arasında hüküm sürdü. Bu imparatorluk, konkistator olarak adlandırılan istilacı kaşif ve fatihlerin bölgeye ulaşmasından 50 yıl kadar önce 1475’te İnkalar tarafından devrilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz