Ormansızlaşma: Norveç Brezilya’ya 30 milyon euroluk yardımı çekti

0
325

Norveç, Brezilya’ya yönelik 30 milyon euroluk sübvansiyonu askıya aldı. Çevreci politikaları ile de öne çıkan Norveç’te otomobillerin üçte biri elektrikle çalışıyor.

Norveç Çevre ve İklim Bakanı Ola Elvestuen, Dagens Naeringsliv (DN) gazetesine yaptığı açıklamada, “Brezilya, Amazon fonları yönetim kurulu ve teknik komitesini askıya aldığından beri Norveç ve Almanya ile yapılan anlaşmayı bozdu” dedi.

Oslo, 2008 yılında kurulan Amazon fonlarına her yıl 8,3 milyar kron (828 milyon Euro) bağışta bulunuyordu. Ancak Norveç hükümetine göre Brezilya ormansızlaşmayı durdurma niyetinde değil.

Resmi veriler göre Temmuz ayındaki ormansızlaşma, 2018 yılındaki aynı aya göre dört kat daha yüksek. Elvestuen, Brezilya hükümetinin Almanya ve Norveç’in onayı olmadan bunu yapamayacağını belirtti.

Teknik komitenin hesaplamalarına göre, Norveç’in ormansızlaşma ile mücadeleye yardımları belirleniyordu. 2018 yılında ormansızlaşmanın boyutları hesaplanarak yapılan hesaplamalara göre Oslo’nun bu yıl 300 milyon kron (30 milyon Euro) vermesi gerekiyordu. Ancak Oslo, Brezilya hükümetinin ormansızlaştırma politikası nedeniyle bu yardımı vermeyi reddediyor.

Berlin yönetimi de Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 35 milyon euroluk yardımı askıya aldıklarını açıklamıştı. Alman hükümeti, bununla birlikte Amazon ormanlarının korunması fonlarına katkıda bulunmaya devam edeceklerini de belirtmişti.

Almanya’nın kararı ardından bir açıklamada bulunan Bolsonaro, ülkesinin Alman yardımlarına ihtiyacının olmadığını savunmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz