Nobel edebiyat ödüllü ilk Siyah kadın Morrison öldü

0
347

Afro-Amerikalı roman yazarı Morrison’un Pazartesi günü New York’taki Montefiore Medical Center’da hayatını kaybettiği bildirildi.

Morrison, romancılığının yanısıra, şiir, müzikal komedi, Martin Luther King’e ilişkin bir eser ve Amerikan edebiyatında Siyahlara ilişkin bir deneme yazarıydı.

Morrison, en ünlü romanı Beloved’da kendisi gibi köleliğe maruz kalmaması için kızını öldüren bir annenin trajedisini anlatıyor. Kölelik mağduru 60 milyon kişiye adanan bu kitap, 1988’de Pulitzer ödülü aldı.

Toni Morrison, 1993’te Nobel Edebiyat Ödülü alan ilk Siyah kadın olurken, aynı ödüle layık görülen sekizinci kadın olmuştu.

BEYAZIN İÇİNDE OLDUĞU İLGİNÇ BİR ÖYKÜ BULAMADIM

Tüm Nobel ödüllüler ünlü kişiler değil, ancak Morrison, tıpkı Günter Grass veya Doris Lessing gibi tüm dünyada tanınıyor. Uluslararası alandaki tanınması Beloved romanı ile gerçekleşti. Aynı dönemde net duruşu ile de öne çıktı. Siyah topluluğun idolü haline gelen Morrison, Beyazların kendi kitapları için bir konu olmadığını söylemişti. Morrison, “Hiçbir zaman bir Beyazın içerisinde yer aldığı ilginç bir öykü bulmadım” diyordu.

Nobel ödülü ile birlikte, deyim yerindeyse ziyaret edilen bir yapıt haline geldi. Morrison, “İşimde mutluluk beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren, hayatta kalmaktır” diye belirtiyordu.

TRUMP GÜLMEYİ BİLMİYOR

2018 yılında verdiği bir mülakatta, ABD Başkanı Donald Trump’a ilişkin de sözlerini sakınmıyordu. Trump için “Tanıdığım en gerici kişi” diyen Morrison, bunun hem acı verici hem de tehlikeli olduğunu kaydediyordu.

Morrison daha da ileri giderek, “Beni korkutuyor. Gülmeyi bilmiyor. Gülmek derinliğine insani bir deneyimdir ve o, bu yetenekte değil” diyordu.

2015 yılında Amerikan polisinin siyahlara yönelik şiddetine ilişkin The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada şunları söylüyordu: “Beyaz ve savunmasız bir çocuğa ateş açan bir polis görmek istiyorum. Bir siyah kadına tecavüz ettiği için hapse atılan bir beyaz erkek görmek istiyorum. Sadece o zaman, bana şunu sorabilirsiniz: Irka dayalı ayrımlar sona erdi mi? Size ‘evet’ diyeceğim”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz