İtalya’da kriz: M5S ve PD arasında koalisyon görüşmeleri

0
315

Yabancı karşıtı popülist politikalarıyla aşırı sağ ve sağcı seçmen arasında oy oranını arttıran Kuzey Ligi (Lega Nord) lideri Matteo Salvini, mülteci göçüne karşı politikaları bahane ederek koalisyon hükümetini bitirme kararı almıştı. İçişleri Bakanlığı’ndaki politikalarını ırkçı iktidarını gerçekleştirmek için kullanan Salvini’nin hükümeti düşürme çabası ise son anda parlamentodan dönmüştü.

DI MAIO SOSYAL DEMOKRATLARLA KRİZİ AŞMAK İSTİYOR

Aşırı sağcı Salvini’nin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aldığı yüzde 34 civarındaki oydan da cesaret alarak giriştiği kriz üzerinden erken seçime gitme politikasına karşı, koalisyonun büyük ortağı Beş Yıldız Hareketi (M5S) de boş durmuyor. Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın çarşamba gününe kadar siyasi partilerle yapacağı görüşmelere paralel olarak M5S lideri Luigi Di Maio da koalisyon görüşmelerini sürdürüyor.

ORTAK PROGRAM VURGUSU

Di Maio ile merkez soldaki Demokrat Parti (PD) lideri Nicola Zingaretti arasında dün yapılan bir görüşmenin ardından edinilen bilgilere göre, özellikle başbakan ve bakanlar noktasında farklı görüşler bulunuyor. M5S, mevcut Başbakan Giuseppe Conte’nin görevde kalmasını isterken, PD ise tüm kabinenin yenilenmesinden yana.

Görüşme sonrasında konuşan Nicola Zingaretti, ortak bir koalisyon programına ihtiyaç olduğunu vurguladı. “İki paralel programa değil, ortak bir programa ihtiyacımız var” diye konuştu.

UZLAŞMA İHTİMALİ VAR

Öte yandan, PD’nin Giuseppe Conte üzerindeki vetoyu kaldırabileceği savunuluyor. Aşırı sağcı Matteo Salvini’nin göçmen karşıtı sert politikalarına izin verdiği gerekçesiyle eleştirilen Conte’nin kabul görme olasılığı da var. İki partinin halen 950’ye yakın olan iki ayrı kamaradaki toplam parlamenter sayısını 600’e indirme noktasında aynı fikirde olduğu bildirilirken, özellikle M5S içindeki farklı akımların ‘klasik sistem partisi’ olarak eleştirdikleri PD ile bir koalisyona karşı çıkabileceği savunuluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz