İsviçre’de bir okulda daha Kürtçe dil kursu başladı

0
345

“Komelaya Hîndekari ya Kurdî” kurumunun öncülük ettiği ve Kürt ailelerin yoğun ilgi gösterdiği kursta ilk etapta 7 – 14 yaş arası 16 kişilik bir sınıf oluşturuldu.

Kurs haftada bir gün, iki saat verilecek. Önümüzdeki dönemde hem öğrenci kapasitesi hem de ders saatlerinin arttırılması planlanıyor.

Anadilde eğitime İsviçre hükümeti destek veriyor. Bu teşvikler kapsamında ülkedeki okullarda 2014’ten bu yana 32 dilde kurs olanağı sağlanıyor.

Kürtçe de bu diller arasında yer alıyor. Mevcut durumda Zürih, Luzern, Schaffhausen, Aargau, Bern, Thurgau kantonlarında Kürtçe kurs veren 9 ayrı okul bulunuyor.

Kursta öğretmenlik yapan Perihan Güçük, “Ben burada gönüllük esasıyla Kürtçe dil eğitimi vermekteyim” dedi.

Daha önce Dietikon kentinde Kürtçe kurs çalışmalarına katıldığını ifade eden Göçük, bir yıl stajyer, iki yıl da öğretmen olarak deneyim sahibi olduğunu söyledi.

Kursa başlamadan önce ailelerle anadilin çocuklar için neden gerekli olduğu ve çocukların kendi kültürel kimliklerini yaşayabilmelerinin önemine ilişkin bir dizi görüşme yaptıklarını anlatan Göçük, “Yürüttüğümüz görüşme ve tartışmalar ardından Rapperswil kentinde Kürtçe dil kursu açılmasını kararlaştırdık” diye konuştu.

“İlk gün için çocukların derslere katılımı ve motivasyonu benim için oldukça heyecan vericiydi” diyen Göçük, şunları ekledi: “Oldukça verimli geçti. Gelecek dönem için öğrenci ve sınıf kapasitesini artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Ailelerden talebimiz anadilini öğrenmeyi amaçlayan kurslara duyarlılık göstererek çocuklarını kurslara kaydettirmeleridir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz