Irkçı parti Almanya’nın doğusunda birinci

0
288

2019 yılının “seçim yılı” ilan edildiği Almanya’da gözler 1 Eylül’de Brandenburg ve Saksonya’da, 27 Ekim’de ise Thüringen eyaletlerinde yapılacak seçimlere çevrildi. Çünkü iktidar partileri Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin son dönemlerde ciddi şekilde oy kaybetmelerinin ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin oy oranlarını etkileyeceği beklentisi vardı.

Ülkenin doğusunda yer alan Brandenburg ve Saksonya’daki seçimlere dört hafta kala açıklanan anket sonuçları AfD’nin bu bölgelerde birinci parti olduğunu gösteriyor. Kamuoyu araştırma şirketi Emnid’in yaptığı ve bugün “Bild am Sonntag” gazetesinde yayınlanan sonuçlara göre AfD bu eyaletlerde ortalama yüzde 23 oy oranına sahip. Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ise yüzde 22 ile ikinci parti olurken, Sol Parti de yüzde 14 ile üçüncü parti.

BATI CDU VE YEŞİLLER ÖNDE

CDU ve Sol Parti arasındaki yüzde 8’lik oy farkı dikkat çekerken, Yeşiller Partisi’nin oy oranı yüzde 13, SPD yüzde 11, FDP ise yüzde 7 olarak açıklandı. Aynı ankete göre ülkenin batısında ortalama oy oranlarına göre ise CDU yüzde 27, Yeşiller yüzde 15, SPD yüzde 13, AfD yüzde 12, FDP yüzde 9 ve Sol Parti ise yüzde 7 oy oranına sahip.

Die Welt gazetesinin yaptığı bir başka araştırmada ise AfD’nin Brandenburg, Saksonya ve Thüringen eyaletlerindeki 148 seçim bölgesinden 50 direkt adayı eyalet meclislerine taşıyabileceği belirtildi. Aşırı sağcı parti AfD’nin seçimlerde birinci olması halinde her üç eyalette hükümetlerin kurulmasını da zorlaştıracak. Çünkü hali hazırda hiçbir parti AfD ile koalisyon hükümetine girmek istemiyor.

4 YILDA ANA MUHALEFET PARTİSİ OLDU

2013 yılında Başbakan Angela Merkel’in Euro krizine karşı politikalarına tepki olarak kurulan AfD, 2015’teki mülteci akını ardından yükselişe geçti. Önce birçok eyalette yüzde 5’lik seçim barışı geçerek meclise giren AfD 2017’deki ardından Federal Meclis’te üçüncü büyük grup kurmayı başardı.

Anti-İslam, göçmen karşıtı söylemleriyle AfD’nin bütün partilerden, özellikle de CDU’dan seçmen çalan AfD, Merkel’in liderliğinde Hıristiyan demokratların sosyal demokratlarla yeniden koalisyon hükümeti kurmasının ardından ana muhalefet partisi oldu. Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise AfD yüzde 11 oy aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz