İranlı kadınlardan ’ayaklanıyoruz’ mektubu

0
296

İran’daki siyasi, toplumsal ve sistem krizi giderek derinleşiyor. Sisteme karşı şu ana kadar felaketler ve yoksulluk gerekçesiyle gösteriler yapmak dışında herhangi bir muhalefet görülmezken, bu kez 14 kadın sistemden vazgeçilmesi ve Ruhani Liderin istifasını isteyen bir mektup yazdı. 14 kadın aktivistin hamlesi, ‘ilk defa İran’ın içinde yaşayan muhaliflerin seslerini yükseltmesi’ olarak değerlendiriliyor.

‘REJİM FESHEDİLSİN’

Mektupta, İran Dini Lideri Seyid Ali Hamaney’in görevi bırakarak İran rejimine son vermesini istendi. Kadın aktivistler, İran rejimini ‘kadın karşıtı’ olarak adlandırarak, rejimin derhal kendisini feshetmesini istedi.

‘VARLIĞIMIZA EL KONULDU; AYAKLANIYORUZ’

Şahla Êntesarî, Nosret Bêhêştî, Fêrêşte Teswibî, Perwa Paçîdeh, Gîtî Purfazil, Zehra Cemalî, Şehla Cehanbîn, Îzet Cewadî Ensar, Fatimeh Sêpêhrî, Meryem Suleymanî, Susan Tahirxanî, Ferengîs Mezlum, Nergis Mensurî, Kîmya Newruzî Sabir adlı kadınların mektubunda şöyle denildi:

“Saygıdeğer vatandaşlar,

40 yıldır Velayeti Fekii ile yönetilen ülkemiz insanlık dışı yaşamı ortaya çıkarmıştır. Kadınlar açısından büyük imkânlar olmasına rağmen bu rejim tarafından hakları görülmüyor, verilmiyor hatta tanınmadığı gibi inkâr ediliyor. 40 yıl önce ‘bir devrimle kuruldu’ iddiasıyla oluşan bu sistemde, biz İranlı kadınların en temel hakları elimizden alınarak gasp edildi. Kadın olarak varlığımız ve kimliğimize Velayeti Fekii tarafından el konuldu. Erkek egemenlikli toplum ve iktidar olarak bu sistem kendisini inşa ederek kökleştirdi. Buna karşı çıkan herkes, her kadın gözaltına alınarak işkencelerden geçirildi. Tutuklananlar oldu. İdam edilenler de oldu. Kadınların siyasi, ekonomik, toplumsal, sanatsal ve hayatın her alanında erkekle yarış içine girerek kendi varlığını kanıtlayan bir dünyada, biz İranlı kadınlar ise hâlâ en genel yaşamsal haklarımız için mücadele ediyoruz. Acılı yurttaşlar, biz ülke içinde yaşayan kadın aktivistler ve eylemcileri olarak 14 kadın, kadını inkâr eden, haklarını gasp ederek yok sayan bu erkek egemenlikli sistemin kendisinde bariz bir şekilde sembolize eden Velayeti Fekii’ye karşı yazdığımız bu mektupla ayaklanmış durumdayız. Bu rejimden vazgeçilerek kadın hakları ve özgürlüklerini tanıyan yeni yasaların çıkarılmasını talep ediyoruz.”

KADINLAR: DEVAM EDECEĞİZ; BİZİ DESTEKLEYİN

Kadınlar, mektubun sonunda eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, şunları dedi: “Haklarımızı şiddetsiz, demokratik eylemlerle savunmaya devam edeceğiz. Biz bir ülkenin ve o ülkede yaşayan kadınlar başta olmak üzere herkesin özgür yaşamasını istiyoruz. Taleplerimiz insani ve uluslararası yasalarla tanınan haklardır. Uluslararası ve ülkemizde yaşayan halkımız ve halkların bizi desteklemelerini, bize güç vermelerini istiyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz