İnsan kaynaklı orman yangınları: 100 yılda yenilenemeyebilir

0
322

Leipzig’deki Helmholz Çevre Araştırmaları Merkezi’nden Rico Fischer, Spiegel dergisine verdiği mülakatta Amazonlar başta olmak üzere dünyadaki orman yangınlarının verdiği büyük zarara dikkat çekti.

KÜÇÜK YANGINLAR BAZEN YENİLENME AÇISINDAN İYİ

Bazı ormanlık alanlardaki yangınların yenilenme açısından kısmen faydalı olabileceğine değinen Fischer, bunun ise daha çok küçük yangınlar için söz konusu olduğunu söyledi.

Bazı alanlardaki ağaçların kendini yenileyebilmesi veya yavaş büyüyen filizler açısından bunun doğru olduğunu belirten Fischer, ancak özellikle yangın ormanlarındaki büyük yangınların ağır sonuçları olabileceğinin altını çizdi.

İNSAN KAYNAKLI YANGINLAR HASSAS EKO SİSTEMLERİ YOK EDİYOR

Yangınlardaki en büyük sorunun insan kaynaklı olduğuna işaret eden Rico Fischer, doğal şartlarda kuruluk ve sıcaklar nedeniyle çıkan küçük yangınların aksine bu yangınların büyük oranda hassas olan eko sistemleri vurmasının en önemli sorun olduğunu ifade etti.

Tarım veya endüstri için yapılan kesimlerin yanı sıra iklimsel değişikliklerin birçok eko sistemi yorduğunu söyleyen Rico Fischer, “Kısa sürede çok büyük miktarlarda karbondioksit atmosfere salınmış oluyor. Aynı anda dünyanın en önemli karbondioksit hapseden alanları olan yağmur ormanlarındaki yangınlar, bunlar. Amazonlar, dünyanın en büyük karbondioksit hapseden (deposu) konumunda” dedi.

Küresel ısınmanın yol açtığı iklimsel değişiklikler ile Amazonların daha da ısınacağı ve kuruyacağını kaydeden Fischer, “Bununla beraber yangınların sayısı artarken, daha fazla zararlı gazların salınması da öngörülebilir” diye konuştu.

KENDİNİ YENİLEMELERİ 100 YILDAN FAZLA SÜREBİLİR

Yağmur ormanlarının özelliğinin geniş olması ve parça parça olmamaları olduğuna işaret eden Fischer, parça parça bölünmüş ormanların hem sıcaklıklarının yüksek olduğunu hem de karbondioksit hapsetme kapasitelerinin azaldığını söyledi. Ayrıca bu ormanların dış kesimleri ortalarına göre daha sıcak oluyor.

Fischer, yanan yağmur ormanlarının kendisini yenilemesinin 100 yıl sürebileceğini söylerken, kesilen Amazon ormanlarında ise bu sürenin çok çok daha uzun olabileceği uyarısında bulundu.

YOK OLAN ALANLAR TARIMA AÇILIRSA DAHA KÖTÜ OLUR

Alman uzmana göre Amazonlar başta olmak üzere dünya ormanlarının en önemli sorunu, yanan veya kesilen alanların tarıma açılması. Bu durumda geniş ormanlık alanlar içinde ciddi büyüklüklerde ağaçsız adacıklar oluşacak ve ormanların küresel ısınmaya karşı etkisi daha da azalmış olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz