İklim hedeflerinde en iddialı kent: Oslo

0
316

Dünyanın birçok ülkesinin diretmesiyle halen küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların başında gelen karbondioksit (CO2) salınımlarının azaltılması noktasında henüz bir kararlılığa ulaşılmış değil. Ancak buna rağmen birçok ülkenin yanı sıra büyük kentlerde bu yönlü bir kararlılık gösteriliyor.

2009’A ORANLA YÜZDE 95 AZALTILACAK

Bu kentlerden biri de Norveç’in başkenti Oslo. CO2 salınımlarının düşürülmesini hedefine koyan Oslo Belediyesi, bu konuda oldukça iddialı. Oslo Belediyesi’nden yapılan açıklamada, kent içindeki CO2 salınımlarının 2030’a kadar 2009 düzeyinin yüzde 95’ine indirilmesinin hedeflendiği duyuruldu.

Belediyenin bu hedefine ulaşmak için belirlediği önlemlerin başında 2030’a gelindiğinde kent içindeki tüm bireysel araçların ‘temiz enerji’ kullanılan araçlardan oluşması geliyor. Ancak fosil enerji denilen petrol veya gazla çalışan motorların yasaklanıp yasaklanmayacağına ilişkin bir detay verilmedi.

‘EN İDDİALI DÜNYA KENTİ’

Oslo Belediyesi’nin bir diğer hedefi ise, kentteki araç trafiğinin üçte bir oranında düşürülmesi. Bunun gerçekleşebilmesi için de toplu taşıma araçlarının yanı sıra yaya ve bisikletlilere ayrılan pistlerin arttırılması öngörülüyor.

Norveç medyasında yer alan haberlerde, Belediye Başkanı Raymond Johansen’in dünyada bir kent belediyesi tarafından belirlenen en iddialı iklim hedefinin mimarı olduğuna dikkat çekiliyor.

Petrol rezervleriyle bilinen Norveç, halen Batı Avrupa’nın en büyük üreticisi konumunda. Norveç, aynı zamanda elektrik motorlu araç pazarında ilk sırada yer alıyor. Ülke yönetiminin hedefinde 2025 yılına kadar tüm yeni otomobillerin elektrikli motorlu olması bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz