Hasankeyf Finlandiya ve İsveç medyasının gündeminde

0
326

Finlandiya ve İsveç medyasında yayımlanan makalelerde Erdoğan ve Türk devletinin 20 yıldan beri süren protesto gösterilerine rağmen Hasankeyf’i sular altında bırakıp bölgede yaşayan on binlerce Kürdü topraklarından sürdüğüne dikkat çekildi.

Finlandiya Haber Ajansı Yle, Hasankeyf’in yok edilmesini “Türkiye Kürt köylerini sular altında bırakıyor” manşetiyle duyurdu.

Mezopotamya’da iki nehir arasında yer alan Hasankeyf’in medeniyetin beşiği olduğu ve insanların tarımcılık yapmaya başladığı ilk yer olduğu belirtilen makalede, bölgede on civarında medeniyetin kurulduğuna ve Hasankeyf’in Dünya Miras Listesi’nde yer alması için on kriterden dokuzuna sahip olduğuna dikkat çekildi.

KÜRTLER ZORLA GÖÇ ETTİRİLİYOR

Hasankeyf’te yaşayanların çoğunluğunun Kürt olduğuna dikkat çekilen makalede “Gönüllü olarak göç etmeyenler zorla göç ettiriliyor. Köyde 3 bin kişi yaşıyor. Baraj açıldığında 300 bin kilometre karelik alan sular altında kalacak. Türk kurumlarına göre bölgeden 15 bin kişi göç etmek zorunda. Baraja karşı çıkanlara göre bu sayı çok daha fazla, baraj 50 bin kişiyi etkileyecek” denildi.

Türkiye’nin en yoksul bölgelerini kalkındırmak gerekçesiyle başlattığı GAP projesinin eşsiz doğa ve kültür eserlerine verdiği zarardan ve köylerde yaşayan Kürtlerin göç ettirilmesinden dolayı çok eleştirildiği belirtildi.

KARŞI ÇIKANLAR SUSTURULMAK İSTENİYOR

“Erdoğan projeye karşı çıkanları Kürt gerilla grubu PKK’nin taraftarları olmakla suçladığı için protesto gösterileri yapmak kolay değil” denilerek doğa, tarih ve kültür katliamına karşı çıkanların susturulmak istendiğine dikkat çekildi.

İsveç’in en yüksek tirajlı 4 gazetesi arasında yer alan Svenska Dagbladet de Hasankeyf’te olanları dünkü sayısında “Eşsiz kültür mirası sular altında bırakılıyor. İsveç neden suskun?” başlığıyla duyurdu.

Erdoğan rejiminin 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf’i sular altında bırakmasıyla Sümer, Asuri, Ermeni ve Babil, Eyyubi, Bizans, Roma, Pers ve Osmanlılardan kalma 550 kültür ve tarihi eserin yok olacağı belirtildi.

Nehrin havzasında yaşayan nadir kuş türleri, kaplumbağalar, yarasalar ve diğer memeli hayvan türlerinin zarar göreceklerine dikkat çekildi.

EKOLOJİK DENGEYİ DEĞİŞTİRECEK

Uzmanların Ilısu Barajı’nın sadece Hasankeyf’i değil Unesco’nun koruma altına aldığı Irak’ın sulak alanları etkileyeceği ve ekolojik dengeyi değiştireceği uyarısında bulundukları hatırlatıldı.

Hasankeyf’in Dünya Kültür Miras listesinde yer alabilmesi için 10 kriterden 9’una sahip olduğu halde Türk devletinin koruma altına alınması için kasıtlı olarak başvuruda bulunmadığı belirtildi.

Türk devletinin medeniyetin beşiğindeki kültür miraslarını koruma yerine 50 yıl ömrü olan bir baraj için tarihi yok etiği ve böylece azınlıklara ait tarihi silmek istediği değerlendirmesi yapıldı.

İSVEÇ HAREKETE GEÇMELİ

Makalede imzaları bulunan Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi ve Murat Kuseyri, birçok ülkenin Hasankeyf’in yok edilmesine tepki gösterirken İsveç Hükümeti ile çevre ve doğa örgütlerinin suskun kalmalarını eleştirdi.

“Yarın çok geç olabilir. Kısa zaman içinde kültür mirasının büyük bir bölümü Erdoğan’ın barajının suları altında kalacak” denilen makalede Kültür Bakanı Amanda Lind ve Çevre Bakanı Amanda Skog ile doğa ve çevre örgütlerine Hasankeyf’in kurtarılması için girişimde bulunmaları çağrısı yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz