Fransa Afrikalı askerlerinin önemini 75 yıl sonra anladı

0
310

Fransa’da dün İkinci Dünya Savaşı’nda Normandiya’dan sonra yapılan en önemli hamlelerden olan ‘Provence Çıkartması’nın (Dragoon Harekâtı) 75’inci yılı kutlanmıştı. Bu yılki kutlamalarda on yıllardır görmezden gelinen çıkarmanın esas kahramanları olan sömürge ülkelerinden askerlerin anılması dikkat çekti.

Kutlamalarda konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrikalı askerlerin bugüne kadar Fransa’nın Nazi işgalinden kurtarılmasına yönelik çabalarının yeterince anımsanmadığına dikkat çekti. Ülkedeki 35 bin civarındaki kent, kasaba ve köylerin belediye başkanlarına seslenen Macron, Nazilere karşı savaşta yaşamını yitiren Afrikalı askerlerin anılarının sokak, cadde ve meydanlara adlarının verilerek yaşatılmasını istedi.

YARISI SÖMÜRGELERDEN GELEN ASKERLERDİ

1940 yılında Alman ordularının Belçika ve Hollanda üzerinden saldırması sonrasında Fransa birkaç haftalık bir sürede yenilgiye uğramış ve teslim anlaşması imzalamıştı. Ülkenin kuzey bölgeleri Alman işgalinde kalırken, güneyde ise işbirlikçi ‘Vichy Rejimi’ hâkim olmuştu.

Sovyetler Birliği’nin (SSCB) doğudan Kızıl Ordu ile geriletmeye başladığı Almanya’ya en büyük darbe Haziran 1944’te müttefik güçlerce Fransa’nın Normandiya bölgesine yapılan çıkartma ile vurulmuştu. Ancak bu çıkartma tek başına yetmemiş ve Fransa’nın o dönemde elinde bulundurduğu Afrika ve Orta Amerika’daki sömürgelerindeki birliklerinin de katılmasıyla 15 Ağustos 1944’te güneyden ‘Provence Çıkartması’ gerçekleştirilmişti.

Dragoon Operasyonu verilen çıkartmaya ABD, Britanya, Kanada ve Fransa’dan 450 bin kadar asker katılırken, bu askerlerin önemli bir kısmını Fas, Senegal, Cezayir başta olmak üzere o dönem Fransız sömürgesi olan ülkelerden silah altına alınanlar oluşturuyordu. Son yıllarda yapılan araştırmalar, sömürge topraklarından getirilen ve çoğu Fransız olmayan askerlerin sayısının 260 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Çıkartmada yaşamını yitiren binlerce müttefik askeri içerisinde yüzlerce Afrikalı askerin olduğu biliniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz