CITES, yabani fil satışını yasakladı

0
324

Sözkonusu metin, CITES genel oturumunda yapılan oylamada kabul edildi. Daha önce Avrupa Birliği böyle bir oylamada bulunmuştu. Genel kurulda özellikle Zimbabwe gibi karara karşı olanlar ile bu tedbirden yana olanlar arasında sert tartışmalar yaşandı.

BM’ye bağlı CITES’in tehdit altındaki türlere ilişkin ilk konferansı Cumartesi Cenevre’de başladı ve 28 Ağustos’a kadar sürecek.

180’i aşkın ülkeden binlerce delege, yabanı hayvanlar ve bitkilere ilişkin koruma derecesini düzenlemeye yönelik 56 öneriyi tartışıyor.

40 yılı aşkın bir süre öne kurulan CITES, 350 bini aşkın yabanı fauna ve flora türlerine ilişkin uluslararası ticaret kurallarını belirlerken, kurallara uymayan ülkelere yaptırım uygulama mekanizmasına sahip.

Bu toplantı, BM’nin Mayıs ayında bir milyon türün yok olma tehdidi altında olduğunu kaydeden raporundan sonrasına denk geldi.

Dünya Doğa’yı Koruma Vakfı WWF’ye göre fil nüfusu Afrika kıtasında 22’nci yüzyılın başında bir kaç milyonken, 2015 yılında yaklaşık 400 bine geriledi. Fil ölümlerinin yüzde 60’nın fildişi kaçakçılığından kaynaklandığı kaydedildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz