Cezayirli öğrencilerin demokrasi mücadelesinde 25’inci hafta

0
297

Ağustos ayında üniversiteler kapalı olmasına rağmen öğrenciler, taleplerini sokaklarda dile getirmekten vazgeçmedi.

Öğrenciler her Salı günü, iktidar üzerinde baskıyı devam ettireceklerini belirtiyor.

Bu salı günü de yüzlere öğrenci başkent Cezayir sokaklarına çıkarak rejim değişikliği ve demokrasi talep etti.

Öğrenciler özellikle demokratik bir sisteme geçiş için, 1962’deki bağımsızlıktan bu yana iktidarda olan sistemin aktörlerinin gitmesini istiyor.

Üniversite öğrencileri, ülkenin yönetimini eline alan Genelkurmay Başkanı General Ahmed Gaid Salih’i de yalanladı. Salih, 22 Şubat’ta başlayan ve Abdulaziz Buteflika rejiminin devrilmesine yol açan toplumsal hareketin tüm temel taleplerinin kabul edildiğini iddia etmişti.

Başkent Cezayir sokaklarındaki yürüyüşte öğrenciler sık sık, “Defol sistem”, “düşünce tutsaklarına özgürlük”, “Özgür ve demokratik Cezayir” şeklinde sloganlar attı.

Aylarca süren protesto eylemleri ardından 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika 2 Nisan’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu istifa ile birlikte Gaid Salih, ipleri eline almıştı.

Halk hareketi, geçiş sürecinin devreye konulması, hükümette ve parlamentoda Buteflika’ya bağlı tüm üyelerin süreç dışına çıkarılması ve cumhurbaşkanlığı seçiminden önce geçiş kurumunun ülkeyi reformdan geçirmesini talep ediyor. Protestocular, mevcut yapı ile seçimlere gidilmesini reddediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz