‘Alan Kurdi’nin kurtardığı mülteciler AB’ye dağıtılacak

0
303

Batı Avrupa’ya ulaşmak amacıyla Libya’dan botla yola çıkan, ardından Akdeniz’de mahsur kalan 40 mülteci geçtiğimiz Çarşamba günü Sea-Eye isimli yardım örgütünün Akdeniz’de görev yapan gemisi ‘Alan Kurdi tarafından kurtarılmıştı. Ancak Nijerya, Fil Dişi Sahilleri, Gana, Mali, Kongo ve Kamerun’dan yola çıkan ve aralarında iki hamile kadın, bir bebek ve iki küçük çocuğun da bulunduğu mültecileri hiçbir ülke kabul etmiyordu.

Yardım kuruluşunun en yakın kara parçası olan İtalya’nın Lampedusa adasına doğru yola çıkacaklarını duyurmasının ardından, İtalya’nın aşırı sağcı bakanı Matteo Salvini geminin asla sınırlarını geçmesine izin vermeyeceklerini bildirmişti. Bunun üzerine gemi dört günden bu yana Akdeniz’de bekliyordu.

Dün gece saatlerine doğru ise Malta Başbakan Joseph Muscat, mültecilerin Avrupa Birliği üyesi ülkelere dağıtılacağına dair kendilerine garanti verildiğini, bunun üzerine de geminin sınırlarını geçmesine karar verdiklerini bildirdi.

Sosyal medya hesabında açıklama yapan başbakan Muscat “Alman hükümeti ve Avrupa Komisyonu bütün mültecilerin AB üyesi ülkelerine dağıtılacağı sözünü verdi, hiçbir mülteci Malta’da kalmayacak” bilgisini verdi.

Malta başbakanının açıklamasının ardından ‘Alan Kurdi’ Malta’ya yol alırken, bugün sabah saatlerinde Malta’ya ait donanmanın mültecileri alması bekleniyor. Temmuz ayının başında 50’den fazla sığınmacının öldüğü tekne faciasının ardından ‘Alan Kurdi’nin yeniden Libya açıklarında göreve başlamıştı.

Sea-Eye isimli yardım kuruluşu Akdeniz’de görev yapan kurtarma gemisinin ‘Alan Kurdi’ olarak değiştirmişti. Eylül 2015’te ailesiyle Avrupa’ya doğru yola çıkan Rojava Kürdistanlı küçük çocuk Alan Kurdi’nin cansız bedeni Bodrum açıklarında bulunmuştu.

Akdeniz’de arama ve kurtarma operasyonlarını durduran, ardından İçişleri Bakanı Salvini’nin talimatıyla yardım gemilerine sınırlarını kapatan, son olarak da mültecileri kurtaran kaptanları gözaltına alan Roma hükümetinin bu yaklaşımı yüzünden Akdeniz dünyanın en ölümcül güzergâhı hâline geldi. 2018 yılında Akdeniz’i geçmeye çalışırken yaklaşık 2.275 kişi hayatını kaybetti veya kayboldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz