ABD’den İran’a yönelik silah satışı yasağını uzatma çağrısı

0
312

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından İran’a yönelik silah ambargosunun Ekim 2020’den sonra da uzatılmasını isteyen Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Tahran yönetiminin bir ‘terör rejimi’ kurmak üzere olduğunu savundu.

BMGK’de düzenlenecek Ortadoğu konulu bir toplantı öncesinde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2015’te imzalanan Nükleer Anlaşması kapsamında kaldırılması öngörülen yaptırımların uzatılması gerektiğini söyledi. “Bu talep BM’nin İran’a yönelik silah ambargosu ile Kudüs Güçleri komutanı Kasım Süleymani’ye seyahat yasağına ilişkindir” diyen Pompeo, bu yasağın toplamda 23 kişiyi kapsadığını belirtti.

İRAN’IN ‘TERÖR REJİMİNİ’ HAYATA GEÇİRMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN!

“İran’ın terör rejimini hayata geçirme kapasitesine karşı bu yaptırımları uzatmak için zaman daralmaya başlıyor” diye konuşan Pompeo, Dışişleri Bakanlığı sitesinde buna ilişkin hazırlanan geriye sayıma işaret etti. Bakanlığın sitesinde yaptırımların bitimine kadarki süreye ilişkin bir kronometre hazırlanmıştı.

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook ise, BMGK’nin silah satışına ilişkin yasak ile Kasım Süleymani’nin de aralarında olduğu 23 kişiye yönelik seyahat yasağının uzatılmasında ‘kilit rol’ oynayabileceğini savundu.

2015 yılında İran’ın ABD, Çin, Rusya, Fransa, Almanya ve Britanya ile imzaladığı Nükleer Anlaşması’na göre, Tahran’ın nükleer tesislerini uluslararası gözlemcilere açması şartı getirilmişti. Buna karşılık da İran’a yönelik yıllardır süren ekonomik yaptırımlar aşamalı olarak kaldırılacaktı.

Ancak 2017’de göreve gelen ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama dönemindeki anlaşmayı ‘çok kötü’ olarak nitelemiş ve anlaşmadan geri çekildiklerini duyurmuştu. Trump, bu kararın ardından hem İran’a hem de bu ülke ile ticari işbirliği içinde olan ülke ve şirketlere yaptırım kararı almıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz