ABD’de doğal yaşamı koruyan yasa deliniyor

0
306

1973 yılında Richard Nixon’un başkanlığı döneminde kabul edilen ‘Endangered Species Act’ başlıklı yasa ile Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yok olma tehlikesi altındaki canlılar koruma altına alınmıştı. Bu yasa sayesinde ABD’nin amblemi olan ‘beyaz baş’ veya ‘kel kartal’ olarak bilinen kartal türünün yok olması da önlenmişti.

Ancak ekonomik gelişmeyi ön plana çıkaran Donald Trump yönetimi, yasayı birçok hayvan türünü tehdit edecek şekilde düzenliyor. Yasada yapılacak düzenlemeyle sadece ‘yakın yok olma tehlikesiyle’ karşı karşıya olan hayvanlar koruma kapsamına alınıyor.

Trump yönetimi, ‘tehlike altındaki türleri’ ise koruma kapsamında çıkarmak istiyor. Bu ise kurtlar başta olmak üzere birçok canlı türünün kolaylıkla avlanabileceği veya ekonomik gelişme bahanesiyle doğal alanların şirketlere peşkeş çekilmesinin önünün açılacağı anlamına geliyor.

Değişikliğin en çok tehdit ettiği türlerden olan ‘canis lupus’ (gri kurt) türünün yok olması da kaçınılmaz olacak. 1963 yılına gelindiğinde ABD genelinde sayıları 417’ye kadar düşen bu tür, Endangered Species Act ile sağlanan koruma sayesinde günümüzde 10 bin çifte kadar ulaşmış durumda.

Earthjustice adlı kuruluş ise, Trump yönetiminin bu değişikliğini yargıya götüreceklerini duyurdu. Earthjustice temsilcilerinden Drew Caputo, Trump yönetiminin Amerikan sanayisine ‘hediye’ olarak sunduğu bu değişiklikler ile canlı türlerini tehlikeye attığı uyarısında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz