ABD ve Talibanlar anlaşma sağlamadan Doha’dan ayrıldı

0
330

Katar’daki müzakereleri 2018 yılının sonundan beri devam ediyor. Müzakerelerde, Amerikan güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi karşılığında Talibanların El Kaide ile bağını keserek güvenlik konusunda güvence vermesini öngören bir anlaşma aranıyor.

Anlaşma sağlanması halinde 18 yıllık Amerikan askeri müdahalesi sona erecek. Washington, Talibanlardan Afganistan’ın herhangi bir grubun üssü haline gelmemesi konusunda güvence vermesini istiyor.

Reuters’a göre Taliban hareketinin bir sözcüsü, Doha’daki sekizinci turun “uzun ve yararsız” olduğunu söyledi.

Sözcü Zabihullah Mücahid, “Her iki taraf, sonraki aşamalar için yöneticilerine/üstlerine danışma karar aldı” dedi.

ABD’li heyet ayrıca Talibanlardan bir ateşkes ilan etmesi ve Afgan hükümeti ile de doğrudan müzakerelere başlamasını istiyor. Talibanlar şimdiye kadar Afgan hükümetini bir muhatap olarak kabul etmiyor.

Taliban hareketinin Katar’daki heyetinin bir üyesi “Bir barış anlaşmasına varma umuduyla görüşmeleri uzattık ama bu gerçekleşmedi” dedi ve ekledi: “Bazı noktaları tartıştık, bazıları üzerine konsensüse vardık ama bir sonuca ulaşamadık.”

Amerikan heyeti henüz bir açıklamada bulunmadı ancak ABD’nin müzakere şefi Zalmay Halilzad, Pazar günü yaptığı açıklamada “kalıcı ve onurlu bir barışa doğru” titiz bir çalışma yürüttüklerini belirtmişti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de Pazar günkü bir açıklamasında Afganistan’ın geleceğinin dış taraflar değil, Afganlar tarafından belirleneceğini belirtmişti. Gani, “Afganistan’ın kaderine burada, Afganistan’da karar verilecek” demişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz