ABD, Talibanlarla anlaşmaya ‘hazır’!

0
306

Twitter üzerinde açıklama yapan Halilzad, yeni müzakere turu için yola çıkacağını belirterek, ziyaretin ilk aşamasının “kalan konulara” ilişkin müzakerelerin sonuçlandırmaya çalışacakları Doha olacağını söyledi.

Halilzad, “Biz hazırız. Talibanların da hazır olup olmadığını bekleyip görelim” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da Pazar günü yaptığı bir açıklamada, Afganistan’da barış sağlanmasına ilişkin hem Afgan hükümeti hem de Talibanlarla olumlu görüşmelerin yürütüldüğünü belirtmişti.

New Jersey’de gazetecilere açıklamada bulundan Donald Trump, “Talibanlarla çok iyi tartışmalarımı var. Afgan hükümeti ile çok iyi tartışmalarımız var” dedi.

Bir çok Amerikalı yetkili son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Washington ile Talibanlar arasında her an bir anlaşma sağlanabileceğini belirtti. Ancak halen çözülmesi gereken bazı noktalar olduğu belirtiliyor.

Halilzad, son müzakere turundan sonra yaptığı açıklamada görüşme ekiplerinin “teknik detaylar” üzerinde yoğunlaştığını ve görüşmelerin “verimli” olduğunu söylemişti.

ABD ile Talibanlar arasındaki doğrudan müzakereler bir yıl önce başladı. Washington yönetimi Afganistan’da mevcut durumda 14 bin olan askeri varlığını azaltmayı planlıyor. Trump, bir çok mali açıdan külfetli bu savaşa son vermek istediğini açıklamıştı.

Anlaşma sağlanması halinde 18 yıllık Amerikan askeri müdahalesi sona erecek. Washington, Talibanlardan Afganistan’ın herhangi bir grubun üssü haline gelmemesi konusunda güvence vermesini istiyor. ABD’li heyet ayrıca Talibanlardan bir ateşkes ilan etmesi ve Afgan hükümeti ile de doğrudan müzakerelere başlamasını istiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz