Thunberg ve arkadaşları yaz tatiline rağmen iklim grevinde

0
309

Yaz tatili dolayısıyla okullar kapalı olmasına rağmen Greta Thunberg ve okul arkadaşları, her Cuma günü İsveç Parlamentosunun önündeki meydanda bir araya gelerek eylemlerini sürdürüyor.

Çevreden geçenleri bilgilendiren aktivistlere değişik yaş ve meslek gruplarından yetişkinler de destek veriyor.

Stockholm’de yaşayan Norveçli Anna Svara da, gençleri desteklemek için her hafta meydana gelip gösteri yapan emekli bir öğretmen.

ANF’nin sorularını yanıtlayan Svara, küresel ısınmanın doğa ve insanlık için neden olduğu ve olabileceği tehlikeleri gündeme getirmenin ve politikacıları önlem almaya zorlamanın önemli olduğunu düşündüğü için gençlerin mücadelesine destek verdiğini söyledi.

Petrol ve fosilden elde edilen ürünlerin kullanımı sonucu çevreye saçılan atıkların dünyanın ısınmasına ve felaketlere neden olduğunu söyleyen Svara, “Greta ve arkadaşlarının bundan bir yıl önce başlattıkları oturma eylemleri bu tehlikeleri kamuoyunun gündemine getirdi ve milyonlarca insanın katıldığı protesto gösterileri yapıldı” dedi.

Svara, Norveç’in 3 kentinde öğrencilerin okul boykotları ve eylemler yaptıklarına dikkat çektikten sonra “Gençler ve yetişkinler birlikte mücadele ederek politikacıları iklimin korunması için önlem almaya zorlayabiliriz” şeklinde konuştu.

GRETA VE GENÇLERDEN SENDİKALARA ÇAĞRI

Perşembe günü İsveç’in 800 bin tirajıyla en fazla satan gazetesi Aftonbladet’te Greta ile birlikte okul arkadaşları Edit Liedberg, Mina Pohankova, Isabella Axelsson, Eira Fröhling, Ell Jarloch’un sendikalara gönderdikleri açık mektupları yayımlandı.

Fridays for future hareketi adına kaleme alınan mektupta gençler, politikacıları doğanın korunması için önlem almaya zorlamak amacıyla İsveç’teki sendikalara 27 Eylül günü greve gitmeleri çağrısı yaptı.

Mektupta öğrencilerin başlattığı hareketin kitleselleştiğine ve 15 Mart günü gerçekleştirilen eylemlere dünyanın değişik ülkelerinden 2,5 milyon kişinin katıldığına dikkat çekildi.

Küresel ısınmanın 2020 yılına kadar 1,5 derecenin altına düşürülmemesi halinde toplumun tamamıyla yıkıma uğrama riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan aktivistler, şunları kaydetti:

27 EYLÜL’DE YETİŞKİNLER BİZLERLE GREVE GİTMELİ

“Bundan dolayı tüm yetişkinlere 27 Eylül’de bizlerle birlikte greve gitmeleri çağrısı yapıyoruz. Okul ve iş birlikte toplumun temelini oluşturur ve birlikte greve gidersek toplum durur. Gençler daha şimdiden değişim talep etti, şimdi iklim krizi yetişkinlerden de aynısını yapmalarını istiyor.”

Aktivistler, işçilerin haklarını korumanın sendikaların görevi olduğunu hatırlattı ve eğer mücadele edilmezse bir iklim krizinin büyük ekonomik değişim ve sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu.

Ancak greve gitme çağrısı sendikalar tarafından soğuk karşılandı. İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) İkinci Başkanı Berit Müllersson, sendikalarının grev silahını politik sorunların çözümü için baskı aracı olarak kullanamayacağını ve iş bırakmanın iklim sorununun çözümüne katkıda bulunamayacağını öne sürdü.

Memur ve akademisyenleri örgütleyen TCO ve SACO konfederasyonlarından da benzer açıklamalar geldi. Ancak bu konfederasyonlara bağlı bulunan bazı federasyon ve sendikalar öneriyi yönetim kurulu gündemine alıp görüşeceklerini açıkladı.

LO, TCO ve SACO, mektupta imzası bulunan Friday for future yöneticilerini, konuyu görüşmek için toplantıya çağırdı.

İŞÇİ SINIFI İKLİM İÇİN HAREKETE GEÇMELİ

Konu hakkında sorularımızı yanıtlayan mektupta imzası bulunan gençlerden Isabella Axelsson, bugüne kadar sadece gençler ve emeklilerin iklim için verilen mücadeleye aktif olarak katıldıklarını artık harekete geçme zamanının işçilere geldiğini söyledi.

Bir yıldan beri gençlerin sürdürdükleri mücadelenin politikacıları önlem almaya zorlamakta yetersiz kaldığına dikkat çeken Axelsson, “Bu mücadele iklimin korunmasına katkıda bulundu ama politikacıları henüz harekete geçiremedi. Toplumun işlemesini sağlayan işçi sınıfıdır. Çalışıyor, vergi ödüyor ve toplumu ileriye taşıyor. Eğer onlar iklimin kendilerini ve tüm toplumu etkilediğini göstermek için grev yaparsa politikacılar önlem almak zorunda kalır” dedi.

Axelsson, devamında şunları kaydetti: “Bazı sendikalar greve gitme niyetinde olmadığını açıkladı ama çok sayıda sendikadan olumlu yanıt aldık. Konuyu Ağustos ayında ele alıp görüşecekler. LO, TCO ve SACO bizi toplantıya çağırdı. Hükümet iklim için önlemler aldığını öne sürüyor ama hala Paris Anlaşması’nın gereklerini yerine getirmedi. Bu nedenle gençler ve sendikaların birlikte daha hızlı davranmaları gerekiyor.”

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNDEN EN FAZLA İŞÇİ SINIFI ZARAR GÖRECEK

66 yaşındaki emekli işçi Ola Gabrielsson, gençlere destek vermek için meydanda gösteri yapan aktivistlerden biri.

Gençlerin 27 Eylül’de iklim için greve yapma önerisini desteklediğini söyleyen Gabrielsson, “Biz 27 Eylül’de ülke çapında genel greve gidilmesini istiyoruz. İşçi sınıfının greve gitmesi iklimin toplum için taşıdığı önemi gösterecektir” dedi.

Gabrielsson, işçi sınıfının iklim değişikliğinden etkilenen toplumsal katmanların başında geldiğini belirttikten sonra şunları kaydetti:

“İklim değişiklikleri büyük ölçüde dünya ticaretine zarar verecek. İsveç tekelleri önemli ölçüde ihracaata bağımlı. Pek çok İsveç şirketi kapatılmak zorunda kalacak. İşçiler kendilerini geçindirmek için iş arayacak ama bulmaları kolay olmayacak. Tüm İsveçliler iklim değişikliklerinden zarar görecek. En fazla da işçi sınıfı olumsuz etkilenecek.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz