Kömür halkı mermer ocaklarından dolayı içme sularını kullanamıyor

0
318

Kürt Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Adıyaman merkeze bağlı Kömür beldesinde 9 yıldır devam eden mermer ocaklarından dolayı içme suyu yıllardır kullanılamıyor. Su sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan bir önceki dönem Kömür Belediye Başkanı Hüseyin Yuka, “Belediye başkanlığım döneminde muhtarlarla birlikte sorunun çözümü için yaptığımız başvurulara yetkili merciler cevap vermedi ve hiçbir çalışmada yürütmedi.” ifadelerini kullandı.

Kürt Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Adıyaman merkeze bağlı Kömür beldesinde 9 yıldır faaliyeti devam eden mermer ocakları bölgede geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açıyor. Dünya, Yumumer, Alacakaya, Dimer, Tercih ve Diyar mermer ocakları ve bu ocakların bünyesinde kapatılan sahalarda rödovanslı çalıştırılan ocaklarla birlikte toplam 13 mermer ocağının faaliyet yürüttüğü bölgede, ocaklar doldurdukları dere yataklarıyla su kaynaklarına zarar verip bölgedeki canlı yaşamını tehdit ediyor.

Mermer ocağındaki çalışmalardan dolayı içme suyunda büyük sorunlar yaşanırken yıllardır Kömür halkının içme suyu olarak kullandığı su bugün sağlıksız olduğu için içilmiyor.

Bir önceki dönem Kömür Belediye Başkanı Hüseyin Yuka, konuya ilişkin PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

“YETKİLİ KURUMLAR HEP İLGİSİZ KALDI”

Özelikle son 10 yıldır, Kömür içme suyunda mermer ocaklarından kaynaklanan bir kirlenme var olduğunu kaydeden  Yuka, “Bu su Kömür halkının yıllardır içtiği su. Yaklaşık 20 yıl önce burada kurulan tesisler kömür halkının su ihtiyacını karşılıyordu. Burada kurulan mermer ocakları ile birlikte suyumuz çamurlandı sağlıksız bir hale geldi. Böyle olunca halk bu suyu kullanamıyor. Belediye başkanlığım döneminde muhtarlarla birlikte yetkili mercilere defalarca başvurmamıza rağmen yetkili kurum suyun sağlıksız olduğunu bildiği halde bununla ilgili hiçbir çalışma yapmadı. Hep sessiz kaldı ve görmezden geldi.” dedi.

“İNANCINDAN VE KİMLİĞİNDEN DOLAYI KÖMÜR HALKI HİZMET ALAMIYOR”

“Yetkili kurumlar Kömüre bakışı orada yaşayan halkın inancından ve kimliğinden dolayı çok farklı. HDP’li belediye olduğu için özel idare gerekli hizmetlerden yoksun tutuyor” ifadelerini kullanan Yuka, “Bu bölgede yaşayan yurttaşlar siyasi iktidara biat etmediği için hizmet alamıyor. Daha önce CHP ve ardından iki dönemdir belediyeyi HDP yönetiyor. Ama Kömür beldesinin geneline baktığımızda bir mozaik gibi her inançtan ve siyasi görüşten insanlar var. Burada hiçbir sorun olmadan kardeşçe, eşit bir şekilde yaşıyoruz. Ama yetkililer bu duyarlılıkta bulunamıyor. Kömür’ün en büyük sorunu olan su sorununu bir türlü çözmüyor. Beldede yaşayan yurttaşlar çoğu zaman hazır su içmek zorunda kalıyor. Çünkü sularımız çamur akıyor hiç sağlıklı değil.” diye konuştu.

“YETKİLİLER GEREKLİ ÇALIŞMALARI ACİLEN YAPMALI”

Su kaynağının bulunduğu alanda Kömür halkı için kutsal sayılan bir de ziyaret olduğunu, insanların bu ziyarete gelerek kurbanlarını kestiklerini dile getiren Yuka, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kömür’de ve çevre köylerde yaşayan insanlar hasat dönemi öncesi bereket, bolluk için ürünlerinde daha fazla gelir elde etmek ve çalışmalarının kazasız belasız geçmesi için buralara gelip kurbanlarını kesip lokmalar pay ederlerdi. Yine buradan geçen köylüler için burası bir durak yeriydi. Ama bugün baktığımızda içme suyunun kirlenmesi ve sağlıksız olmasıyla birlikte burası o görevini yitirdi. Bizim için kutsal olan bu mekanımızın yeniden işlevsel hale gelmesi ve Kömür halkının su ihtiyacını gören bu suyun tekrar içilir bir duruma getirilmesi için yetkililerin gerekli çalışmaları acilen yapması gerekiyor. Bu suyun yok olması Kömür halkının yok olması demektir.”

MUSTAFA YÜKSEL/ADIYAMAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz