‘Avrupa’nın yenmez dediği gıdalar vatandaşa mı yediriliyor?’

0
335

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Avrupa’ya ihraç edilen ancak insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturan mitotoksin ve pestisit içerdiği için iade edilen gıdaların akıbetini Meclis gündemine taşıdı. Güzelmansur konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.    

Avrupa Birliği (AB) Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) verilerini inceleyen CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 1 Ocak ila 1 Temmuz arasındaki 6 aylık sürede ülkemizden ihraç edilen 97 parti meyve, sebze, kurutulmuş meyve ve kuruyemişin ciddi miktarda mitotoksin ve pestisit içermesi nedeniyle ihracatına izin verilmediğini tespit etti. Karaciğer kanserine neden olan mitotoksinlerden aflatoksin ve okratoksin ile genetik bozukluklara yol açan pestisit içeren bu ürünlerin önemli bir kısmının ülkemize iade edildiğinin altını çizen Güzelmansur “bu ürünlerin akıbeti kamuoyuna açıklanmalıdır” dedi.

Güzelmansur, “AB üyesi ülkelerin ihracatına izin vermediği 97 parti gıdanın bir kısmı sınırda imha edilmiş olmakla birlikte, çok önemli bir bölümü ülkemize iade edilmiştir. Avrupa’nın ‘yenmez’ dediği bu ürünleri vatandaşımızın yemesine göz yumuluyor mu” diye sordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz