Avrupa’da göçmenlere yardım edenlerin kriminalize edilmesine tepki

0
301

Avrupa ülkelerinden yüzü aşkın sivil toplum örgütünün yaptığı ortak açıklamada, 11 ülkede göçmenlere yardım eden bireylere yönelik cezai soruşturmaların arttığına dikkat çekildi. Açıklamada, aralarında İtalya ve Belçika’nın olduğu ülkelerdeki bu takiplerin geçtiğimiz yıl en az 104 kişiyi hedef aldığı vurgulandı.

Araştırmacılar, sivil toplum kuruluşları ve yerel otoritelerin oluşturduğu ReSOMA adlı platformun bir raporuna dayandırılan açıklamada, halen 11 ülkedeki 49 ayrı dosyada 158 kişinin soruşturulduğuna işaret edildi.

Alman gemi kaptanı Carola Rackete’nin İtalya’da yargılanmasına değinilen açıklamada, serbest bırakılan Rackete’nin halen yargılandığı hatırlatıldı.

Göçmenlerin gitmek istedikleri ülkelere geçişlerine yardımcı olmaya çalışan bireylerin ‘organize suç örgütü kurmak’ suçuyla soruşturulduğu belirtilen açıklamada, devletlerin sunamadığı insani yardım nedeniyle yargılanmaları sert bir dille eleştirildi.

MAHKEMELER KANIT OLMADIĞINA HÜKMEDİYOR

Bağımsız yargı sayesinde göçmenlere yardım eden bireylere yönelik açılan dosyaların çoğunda yeterli delil bulunamadığına hükmedildiği kaydedilen açıklamada, “Bu tür soruşturmaların dayanışmayı zayıflatmayı amaçlayan siyasi amaçlar ve göçmenlere karşı düşmanca bir ortamın oluşturulması amacıyla kullanıldığı ortaya çıkıyor” denildi. Açıklamada ayrıca bu tür soruşturmaların hukuk devleti ilkesine zarar verdiğinin altı çizildi.

İNSANİ YARDIM İLE İNSAN KAÇAKÇILIĞI ARASINDA AYRIM YAPILAMIYOR

Açıklamada, “Yetersiz hazırlanan bu soruşturmalar göçmenler hakkında ‘kriminel bireyler oldukları’ yönünde bir olumsuz algı oluşmasına yol açarken, Avrupa sınırlarında bir tür kaos algısına neden oluyorlar” denildi.

Sivil toplum kuruluşları, Avrupa Birliği’nin konuya ilişkin direktifinde yer alan muğlak tanımlar nedeniyle ‘insan ticareti ve insani yardım çalışmalarının ayrıştırılmasına imkân sunulmadığı’ uyarısı yapıldı.

Açıklamada son olarak AB Komisyonu başkanlığına seçilen Ursula von der Leyen’den göçmenlere ilişkin direktiflerin reformdan geçirilmesi çağrısı da yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz