Aşırı sıcaklar kuzey ülkelerine yöneldi

0
292

Kuzey ülkeleri olağanüstü hava sıcaklıkları ile karşı karşıya bulunuyor. Aşırı sıcak alarmı İsveç, Norveç ve Finlandiya’da verildi.

İsveç Meteoroloji ve Hidrolik Enstitüsü, hafta başından bu yana ülkede bir çok bölgede “tropikal geceler” yaşandı. Bu da gece sıcaklığının 20 derecenin altına düşmediği anlamına geliyor.

Aşırı sıcakların yaşandığı İsveç’te, kuzeydeki Markusvinsa kentinde hava sıcakları Cuma günü 34.8 derece ile rekor düzeye ulaştı. Bu sıcaklık değeri, İsveç’te bu yıl ölçülen en yüksek değer oldu.

AFP’ye konuşan meteorolog Jon Jorpeland, “Büyük kuzeyde 1945’den bu yana yaşanan en sıcak hava” olduğunu söylerken, şimdiye kadar bilinen üçüncü en sıcak gün olduğuna dikkat çekti.

Jorpeland’a göre ülkenin güneyinde ise hava sıcaklıklarının yılda bir kaç gün 30 dereceye ulaşmasının sıradışı olmadığını söyledi. Bununla birlikte meteoroloji kurumu, Ağustos ayında ülkenin 21 kontluğundan 15’inde su sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Sıcak hava dalgası kuzeydeki diğer ülkelerde de hissedildi. Norveç meteoroloji enstitüsü, Cumartesi günü ülkenin güneyindeki 20 farklı yerde “tropikal gece” yaşandığını kaydetti.

Dünya Meteoroloji Örgütü atmosferdeki akışın Avrupa sıcaklarını Groenland’a doğru taşıyacağını belirtti. Bu da sıcaklıkların artacağı ve buzulların daha hızlı eriyeceği anlamına geliyor. Mevcut tahminler, buzul erimesinin 2012’deki rekor düzeyine ulaşabileceğine işaret ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz