AB’den Erdoğan rejimine 1,4 Milyar Euro ödeme kararı

0
310

Avrupa Birliği 2016 yılının Mart ayında Erdoğan rejimiyle mülteci anlaşması imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, Erdoğan rejimi de bunun karşılığında para yardımı alacaktı.

Şimdiye kadar 2,4 Milyar Euro paranın Erdoğan rejimine aktarıldığı anlaşma çerçevesinde AB Komisyonu’ndan bir yardım paketi için daha karar çıktı. Brüksel’deki yetkililer, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki Suriyelilerin sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi için Ankara’ya 1,4 Milyar Euro tutarındaki pakete onay verdiğini bildirdiler.

Brüksel geçtiğimiz yıl AB 3 milyar Euro’nun en yakın zamanda Ankara’ya verilmesi kararı alınmıştı. İlk pakette Türk devletinin aldığı 3 Milyar Euro’nun üçte biri AB’nin kasasından, geri kalan üç iki de üye ülkelerin bütçe büyüklüğüne göre paylaştırılmıştı.

Daha önce Ankara’ya 6 Milyar Euro para veren AB, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan pazarlıkların ardından geçtiğimiz yıl 3 Milyar Euro’nun daha da verilmesine onay verdi. 3 Milyarın 2 Milyarı AB’nin ortak bütçesinden çıkacak, geri kalan 1 Milyar ise üye ülkelerin bütçesinden ödenecek. AB’nin en güçlü ekonomisine sahip Almanya bu hesaplama yüzünden yaklaşık 500 Milyon Euro vermek zorunda kalmıştı.

AB Komisyonu ikinci paketteki 3 Milyar Euro’yu da aynı hesaplamayla Ankara’ya ödemek istemişti. Ancak başını Almanya’nın çektiği Fransa, Avusturya, İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler Erdoğan iktidarının parasını aldığı projeleri hayata geçirmediğini belirterek Brüksel’e bayrak açmışlardı.

Çünkü mülteci anlaşması için Türkiye’nin daha önce aldığı 3 Milyar Euro mülteciler için harcanmamıştı. Ankara’nın söz konusu paraları sayıları 3 milyonu bulan Suriye, Irak ve Afganistanlı mültecilerin sağlık, eğitim ve istihdamı için harcamadığı belgeleriyle ortaya çıkmasına rağmen yeni yardım paketine onayın Alman politikacı Ursala von der Leyen’in Avrupa Komisyonu başına geçmesinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz