TÜİK büyüme rakamlarını açıkladı: Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 2.6 küçüldü

0
336

TÜİK, beklenen büyüme rakamlarını açıklandı. İlk çeyrekte ekonomi yüzde 2,6 küçüldü. İnşaat sektöründeki küçülme yüzde 10,9 ile alarm verirken, yurttaşların harcamalarını kıstığı görüldü. Tek büyüyen ise devletin tüketim harcamaları oldu.

Günledir beklenen büyüme rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre 2019’un ilk 3 ayında ekonomi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 küçüldü. Böylece 1 yılda nüfusu 1,2 milyon kişi artan Türkiye’de toplam üretilen mal ve hizmetler yüzde 2,6 azaldı. Sektörel olarak incelendiğinde ise yıllardır köpürtülen inşaat sektöründeki küçülme kırmızı alarm verdi. İnşaat sektörü geçen yıla kıyasla yüzde 10,9 oranında küçüldü.

DEVLET HARCAMALARINDA SERT YÜKSELİŞ

Gayrisafi yurtiçi hasıla hesabına kamu harcamaları da dahil ediliyor. Bu sebeple kamu harcamalarındaki artış büyümeyi olumlu yönde etkiliyor. 2019’un ilk çeyrek verilerinde ise kamu harcamalarındaki yüzde 7,2 artışa karşılık ekonominin yüzde 2,6 küçülmesi dikkat çekici bulundu. Bunun dışında büyüme verisini olumlu etkileyen bir değer gösterge de ihracattan geldi. Dolar kurunun değerlenmesiyle yurtdışında kur avantajı yakalayan ihracatçı firmalar ihracatı arttırdı. İhracat hacmi yıllık yüzde 9,5 oranında arttı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz