ROJDA LAMEKAN – KAMP NOTLARI

0
396

MARAŞ GİRİŞİMİ PLATFORMU BİRLİK BERABERLİK VURGUSU ve KURUMSALLAŞMA YOLUNDA İLK ADIMINI ATTI.


Hedeflenen nokta çok önemli ve kıymetli bütün derneklerin bir çatı altında toplanması fikri katılımcılara sunulan oylamalar sonucu birkaç fikir ayrılığı dışında bir orta yol bulunarak ve yenilik yolunda ilk adım atılarak biçimlendirilip şekillendirildi. Saygı ve sevgi çerçevesinde alınan kararları önemsemek gerektiğini düşünüyorum. İşin bu boyutunda fazla bir problem yok gibi şimdiden yolları açık olsun ve her bir bireyin hakkında hayırlısı olsun dilerim.

Öte yandan kamp fikrinin oluşmasından ve bugüne taşınarak gelişip bu kadar güzel bir buluşmaya vesile olan herkese kendi adıma teşekkür ediyorum ve emekleri için minnet duyuyorum.
Bu platform her şeyi düşünmeye ve bir çözüm bulmaya aday bir platform şöyle ki sıraladıkları maddelerden birisi
Yaşlılara evde hizmet etmek
Yaşlıları alıp bir huzurevinde kendi kaderlerine terk etmek yerine evlerine gidilip hizmet edilecekmiş. Bu fikir ilk aşama da bana güven vermese de sonrasında derin ve kapsamlı düşünüldüğünde göç yollarına düşmüş düşmek zorunda bırakılmış insanların çaresizlikten bu yola başvurmuş olduklarını anlıyorum ve saygı duyuyorum dilerim güvenilir insanlar çalıştırılır ve yalnız bırakmak zorunda olduğumuz atalarımızı incitmezler
Bir diğer konu ise kültürlerinden kopmuş ya da iki kültür arasına sıkışıp kalmış çocukların sorunları ile ilgili ve aile içi şiddetin, kadının ötekileştirerek sosyal alanlardan soyutlanmasıyla ilgili sorunların çözümüyle ilgili önlemlerin planlanmasıdır.
Sırf bu iki madde de yapılacak ve uygulanacak yaptırımlar için bile desteklenmesine inanıyorum ve şahsım adına bana düşen her durumda MARAŞ GİRİŞİMİNİ önemsediğimi ve herkesin de önemsemesi gerektiğine inanıyorum. Dilerim teoriyle sınırlı kalmaz. Pratikte de aynı heyecan ve sabırla devam edilir umut ve çare olunmaya.
Ve son olarak Maraş Girişiminin üreten ve emek veren insanlarına yeteneklerine sahip çıkmak adı altında oluşturmaya çalıştıkları KÜLTÜR ve SANAT çatısı altında müzisyen, yazar, ressam, tiyatrocu ya da sanatın her biriminin yeteneklerine sahip çıkmak adına düşündükleri diledikleri bir alan oluşturma istekleri. Bu fikir olarak kulağa hoş gelsede uygulamada başından sonuna ciddi bir özveri ve emek gerektirir.
Aslında yöre müzisyenlerinin hemen hemen hiçbirini tanımıyorum ve tanıdığım müzisyenleri ise çok fazla paylaşımımın ve yaptığımız müzikler de dahil hiçbir ortak noktamızın olmadığı insanlardır. Herkesin işi gücü rast gitsin ama bu sayfada ve diğer kullandığım sosyal platformlarda ekli olan ve dün, bugün orda olmayı kendisine öncelik edinemeyen insanlara bir alan yaratmanın anlamını anlayamıyorum. Ayrıca içi boş hiçbir anlam barındırmayan sözde sevda türküleri ve bozuk Kürtçeleriyle sırf piyasa da var olmak adına yaptıkları işlere de saygı duymuyorum.
Öncelikler ve bu öncelikleri belirlerken esas alınması gereken noktalar vardır. Bugün bu önceliklerin karıştırıldığını ve aslında uzun zamandır Maraş yöresi sanatçılarının ciddi bir yozlaşma ve tamamen ticari kaygılarla yaptıkları ” müzik” adı altında sallamayla sınırlı sanat anlayışlarının mutlaka incelenmesi gerektiğine inanıyorum yani işe buradan başlanılması ve buna önlem alınması gerekliliğine inanıyorum.


DAHA DA VAHİM OLAN İSE DÜĞÜN SALONLARINDA OKUNAN MARŞLAR (özgürlük mahkumları) ve AĞITTAN HALAYA ÇEVRİLMİŞ ESERLER (Ali Haydar ölmez) ve BU ESERLERLE HALAY ÇEKEN İNSANLAR. 


NE YAZIK Kİ ACI VE ACİZLİKTİR DEĞER YARGILARIMIZIN YARGISIZCA KATLİDİR. 


Kurumsallaşma yolunda sanata ve sanatçıya önem verilmesi kısa vadede sevindirici olsa da uzun vadede Maraş yöresinin bana göre en kıymetli hafızası ve kültürel anlamda üreten emek veren insanı olan Emekçinin sözlerini bölen insanların öncelikle kültürel birikim ve üretkenliğiyle bir harf kadar kıymeti dahi yokken uzun cümleler kurabilme cesaretinin olduğu olabildiği bir ortamda Maksudi Ali gibi emektar ve birikimi olan bir insan konuşmasının bölünmesinde ki saçmalığı bana izah edecek birilerinin olmaması tam da bu nokta da çocuklarınıza kültürünüzü aşılayacak doğru insanları ve öncelik belirlerken yaptıklarınızı gözlemleyen biri olarak diyorum ki siz daha müzik adı altında çok le le ve lo lo ve üstüne bir de yalanlar dinlersiniz. Kültür ve sanat adı altında ise işleri size düşen insanlarla yol alırsınız ve bu durumun bende sadece bir etkisi olur o da kocaman bir hiçlik olgusudur.
Bir müzik emektarıyım bilen bilir notasından usulüne kadar müzikle işleyen bir kalbim, aklım ve bilgim var ama artık sadece kendime ve samimiyetlerine inandığım insanlara müzik yapıyorum o sebeple bir sahne kaygım yok ama çocukların doğru yetiştirilip sanatla iç içe aklı başında üretken rehberlerle yetiştirilmesiyle değil de sırf sosyal medyada fenomen olmak adına her türlü ahlaki ve insani değeri hiçe sayan insanları rehber edinmeleriyle ilgili kaygılarım ve korkularım var. Dilerim önceliklerinizi ve kıymetlerimizi korursunuz ve sevgi, saygı ve görgüyle yetişen nesillerimiz olur.
Emekleriniz, özveriniz ve samimiyetiniz için tekrar teşekkür ederim.


Sevgi ve Saygılar

Lamekan Rojda

Not: Bu yazı Facebooktan alınmıştır:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz