Eczanede var, sağlık ocağında yok!

0
347

Türkiye’de ekonomik kriz daha çok halkın alım gücünün düşmesiyle gündeme gelse de birçok alanda yaşanan bu dar boğaz etkilerini göstermeye başladı. Bunların başında da sağlık geliyor. Temin edilemeyen tıbbı malzemeler, malzeme bulunamadığı için ertelenen ameliyatlar; ilaç krizi nedeniyle sırada bekleyen hastaların sorunlarına bir yenisi daha eklendi. Yeni doğan bebeklere yapılması gereken aşılar ya geciktiriliyor ya da ebeveynler ücretli satın almaya teşvik ediliyor.

Bu ebeveynlerden biri de Dilek Kahriman. Kahriman 19 Mart tarihinde İstanbul Sultangazi ilçesinde bulunan Nevzat Ayaz Aile Sağlığı Merkezi’ne, 1 aylık bebeğine Hepatit B aşısı yaptırmak için başvurdu. Fakat sağlık görevlileri Dilek Kahriman’a sağlık ocağında aşının bulunmadığını ve hangi tarihte geleceğinin belli olmadığı cevabını verdi.

Aşının ne zaman geleceği sorusu yanıtsız kalan Kahriman, görevlilere neden böyle bir sorun yaşadıklarını sordu. Sağlık çalışanları aşılarının temin edilmesinde yaşanan gecikmeyi ekonomik krize bağlayarak, devletin bütçesi ile alakalı olabileceğini ve Kahriman’a eczaneden Hepatit B aşısı alması gerektiğini söyledi.

SAĞLIK OCAĞINDAN ALDIK

Dilek Kahriman yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı: “Aşının gecikeceği ve ne zaman geleceği belli olmadığı için ben de eczaneden temin etmek zorunda kaldım. Çünkü bebeğimin 1 aylıkken olması gereken aşının zamanının geçmemesi gerekiyordu. Sağlık ocağının hemen karşısındaki eczaneden devletin karşılaması gereken aşıyı satın aldım. Eczanede aşıyı bulabilirken, sağlık ocağında olmaması beni şaşırttı. Zaten sağlık çalışanları da daha önce hiç böyle bir sorun yaşamadıklarını, sorunun bütçe ile ilgili olabileceğini söylediler.”

Yine Sultangazi ilçesinde ismini vermek istemeyen bir başka kadın da bebeğine yapılması gereken verem aşısının aile sağlığı merkezinde bulamadığını ve 2 hafta boyunca aşının kuruma gelmesini beklemek zorunda kaldığını söyledi. İlçede konuştuğumuz eczaneler ise aşıları kolaylıkla temin edebildiklerini, sağlık merkezlerinde yaşanan sorunun devletin bütçesi ile ilgili olabileceği yönünde açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz sağlık görevlileri ise açıklama yapmak istemedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz