Kayyum ile görevden alınan Alevi muhtarlar yeniden aday oldu

0
270

Bingöl’de köy muhtarlığı yaparken kayyum ile görevine son verilen Ermiş Kal Bingöl Belediyesi encümen adayı. Kal, devletin Alevi köylerine öteki gözüyle baktığını ifade ederek “Dürüstlük temelinde yolumuza devam edip köyümüze, toprağımıza sahip çıkacağız” dedi. Sütlüce Köyü muhtar adaylarından Erdoğan Otmar ise yasaklı mezralara da dikkat çekerek “Bizleri geri plana atıyorlar” dedi. 

Adaklı ilçesi Altınevler Köyü Muhtarı Ermiş Kal, Bingöl’de kayyum ile görevine son verilen sekiz muhtardan biri. 2004 yerel seçimlerinde muhtar olarak göreve başlayıp 3 yıl aralıksız hizmet veren Kal, Alevi kimliği nedeniyle ötekileştirildiğini ifade etti. Kal, şimdi Bingöl Belediyesi encümen adayı.

“BİZLERE NEDEN OY VERMİYORSUNUZ?”

“Alevi damgasını hep gördük” diyen Kal, köylerinin boşaltılması için büyük baskı gördüklerini ifade ederek şunları aktardı:

“Alevi olmamız devletin gözünde hep öteki karşılanıyordu. Devlet kapılarına gittiğimizde hiçbir zaman doğru düzgün hizmet alamıyorduk. Bizler bölgede sekiz Alevi köyü olarak hizmet göremedik. Ve bizlere hep ‘Neden bizlere bu bölgede oy çıkmıyor?’ diye soruyorlardı. Her şeyden mahrum kaldık. Gerek altyapı olsun, gerek diğer hizmetler konusunda bu tür uygulamalara maruz bırakıldık. Örneğin köylerimizdeki okul yok. 8 köyde tüm öğretmenleri geri çektiler. Adeta insanların göç etmeleri için, Alevi köylerinin boşaltılması için ellerinden ne geldiyse onu yaptılar ama biz de direndik. Köylerimizi terk etmemeye çalıştık. Bakanlık kararıyla 8 muhtar arkadaşa kayyum atandı. Muhtarların 6’sı Aleviydi. Bu durum düşündürücüdür. Bize bakış açılarını gösteriyorlar. Ama biz, hiçbir zaman baskı ve zulüm ile diz çökmeyip, biat etmeyeceğimizi defalarca söyledik. Dürüstlük temelinde yolumuza devam edip köyümüze toprağımıza sahip çıkacağız.”

“SEÇİMLERLE TEKRAR GELECEĞİZ”

Ermiş Kal, “Halkın iradesi ile bu görevi aldık” diyerek iktidarın “Beka” iddiasını da şu sözlerle eleştirdi:

“Bana diz çöktürüp geri adım attırmaya çalıştılar. Ne olursa olsun biz seçilmiş insanlarız. Bu iradeyi tanımayıp, kayyum atarsan yerel seçimlerde tekrar buralara geliriz. AKP’nin yapmış olduğu zulüm sonucunda halk, ülkenin uçuruma gittiğini görüyor. AKP şimdi beka sorunu var diyor. Ülkede beka sorunu yok. Kendilerinin kazanamama sorunu olduğu için beka diye kamuoyuna yansıtıyorlar. Ama halk şunu çok iyi görüyor ki bu beka sorunu değil, AKP’nin zulüm sorunudur. Halk artık bu zulme ‘dur’ diyecektir.”

“BİZLERİ GERİ PLANA ATIYORLAR”

Bingöl’de kayyum ile görevine son verilen bir diğer muhtar ise Erdoğan Otmar oldu. 31 Mart yerel seçimlerinde Sütlüce Köyü muhtarlığı için tekrar aday olan Baba Mansur Ocağına mensup Otmar, “Halkın, beni seçmesinin en önemli nedeni tüm köylü ile bir arada oluşumdur. Halktan destek alarak bu göreve seçildim” dedi.

Devletin, Alevi köylerini öteki gördüğünü ifade eden Otmar, yasaklar nedeniyle halkın büyük zorluklar yaşadığını söyleyerek şunları aktardı:

“Kesinlikle Alevi köylerine yeteri hizmet verilmiyor. Köyümüzdeki 10 mezranın şu anda yolları kapalı ama Alevi olmayan köy mezralarının bütün yolları açık. İnsanlar 50 kiloluk arpayı sırtlarına yüklenerek 5 kilometre yol yürüyor. Köylerimize karşı kesinlikle duyarsızlık söz konusu. Bulunduğumuz bölge sebebiyle Bizleri hep geri plana atıyorlar”

PİRHA/BİNGÖL

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz