İsviçre Suriye’de uluslararası bir mahkeme kurulmasından yana

0
284

Kuzey Suriye ve Rojava yetkililerinin, DAİŞ çete üyelerinin vatandaşı olduğu ülkelerde yargılanmasına veya BM denetiminde Rojava’da kurulacak bir mahkemede yargılanmasına yönelik çağrıları devam ederken, konuyu gündemine alan İsviçre Federal Konseyi, tutumunu açıkladı.

‘SUÇ İŞLEDİKLERİ TOPRAKLARDA YARGILANMALILAR’

Konuya ilişkin Ulusal Parlamentonun taleplerini değerlendiren İsviçre Federal Konseyi, İsviçre vatandaşlığına sahip olan DAİŞ üyelerinin terör faaliyeti yürüttüğü ve suç işlediği ülkelerde yargılanması gerektiğini savundu.

GERİ DÖNÜŞLER ENGELLENECEK!

İsviçre’nin bu konuda iki hedefinin olduğunu açıklayan Federal Konsey, ilk olarak “İsviçre’nin güvenliğini sağlamak amacıyla cihatçıların kontrolsüz bir şekilde İsviçre’ye geri dönüşünü engellemek” olduğu ifade etti.

Federal Konsey, İsviçre’nin çete mensuplarının geri dönüşünü yasaklamayacağını ama yetişkinlerin geri getirilmesi için de hiçbir caba harcamayacağı kaydederken, böylece kontrolsüz bir şekilde geri dönüş karşısında mevcut tüm operasyonel önlemlerin alınacağını kaydetti.

ÇOÇUKLAR GERİ ALINABİLİR!

Diğer taraftan çete ailelerinin küçük çocuklarının geri dönüşünün, çocuğun yararına olabilecek şekilde düşünülebileceğini ifade eden Federal Konsey, bunun çocukların velayet hakkına sahip aileleri ile yapılacak antlaşma sonucunda yapılabileceğine vurgu yaptı.

‘ULUSLARARASI MAHKEMENİN KURULMASINI DESTEKLERİZ’

Federal Konsey ikinci tutumunu ise şu şekilde açıkladı: “DAİŞ üyeleri veya cihatçılar, uluslararası hukuk normlarına saygı duyulacak bir şekilde, suç işledikleri topraklarda yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır. İsviçre, bunların yargılanması için özel bir uluslararası mahkemenin kurulmasını veya olay yerinde cezai kovuşturma yapılmasını desteleyecektir”

Federal Konsey’in bu kararı, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan İsviçre Adalet Bakanı Karin Keller-Sutter düşünceleri paralellik taşıyor.

Kaller-Sutter, İsviçre vatandaşı olup da DAİŞ saflarında yer alanların, Suriye ve Irak’ta yargılanmasını tercih ettiğini dile getirmiş ama uluslararası alanda statüsü hala kabul görmeyen Rojava’daki DAİŞ üyelerinin nasıl yargılanacağına ise değinmemişti.

SOMMARUGA: ROJAVA YALNIZ BIRAKILMAMALI

İsviçre Devlet Televizyonuna (RTS) konuşan Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Carlo Sommaruga, Federal Konsey’in konuya ilişkin tavrını açıklamasının önemli bulurken, dikkatlerin Rojava’ya çekilmesi gerektiğini işaret etti.

Binlerce çete mensubunun tutuklu olduğu Rojava’nın halen Türkiye’nin saldırı tehlikesi altında olduğuna dikkat çeken Sommaruga, “ABD ve diğer koalisyon güçlerinin Kürtleri yalnız bırakması durumunda yaşanacak bir saldırıda, tutuklu olan bu cihatçıların hepsinin Avrupa’ya gelmesinin önü açılacaktır. Bu engellenmelidir” dedi.

Rojava’da oturmuş bir yargı sisteminin olmadığını savunan Sommaruga, öte yandan çete mensuplarının Irak ve Suriye rejimi gibi sistemlerin yargılarına da teslim edilmemesi gerektiğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz