İsveç’in Västerås kentine soykırım anıtı dikilecek

0
289

Çok sayıda Asuri-Süryani’nin yaşadığı ilde bir soykırım anıtı dikilmesi uzun süreden beri belediyenin gündemindeydi. Hıristayan Demokrat Parti, belediye meclisine bir önerge vererek 1915 soykırımında yaşamlarını yitirenler için kentin uygun bir yerine bir anıt dikilmesi için karar alınmasını istemişti.

Ancak dış politikayla ilgili konularda belediyelerin karar alma yetkisi olmadığı gerekçesiyle öneri kabul edilmemişti.

Sosyal Demokrat İşçi Partili Västerås Belediye Başkanı Anders Teljebäck, Liberal Partili Belediye Başkan Yardımcısı Jesper Brandberg, Merkez Partisi’nin Grup Başkanı Vicki Sukure-Eriksson ve Çevre Partisi Yeşiller’in Grup Başkanı Anna Thunell, yerel medyada yayımlanan ortak açıklamalarında bir soykırım anıtının ile dikilmesinden yana olduklarını ancak hukuki engellerden dolayı belediye meclisinde karar alamadıklarını açıkladı.

Şahıs veya kurumlar tarafından arazi tahsis edilmesi durumunda soykırım anıtının dikilmesi için katkıda bulunacaklarını belirtti.

KİLİSELER ANIT İÇİN YER VERMEYE HAZIR

Belediye yöneticilerinin çağrısına yanıt kiliselerden geldi. Västerås Piskoposu Mikael Morgen ve Kilise Konseyi Başkanı Jörgen Eklund, aynı gazetede yayımlanan makalelerinde kiliselere ait araziler üzerinde bir soykırım anıtı için yer vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Morgen ve Eklund, Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaklaşık bir milyon Ermeni, Asuri-Süryani ve Pontus Rumunun tehcir, idam, katliam ve açlık sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatarak “Soykırım Osmanlı Devleti’nde Genç Türkler tarafından gerçekleştirildi. Öldürülenlerden çoğunluğu sivil: çocuk, kadın ve erkekti” dedi.

Västerås kentinde soykırımında yaşamını yitiren kişilerin çok sayıda akrabaları olduğunu hatırlatan iki din insanı, “Soykırımına bir anıtla dikkat çekilmesi ondan zarar görenler için önemlidir. Tarihten ders çıkarmayan toplumlar aynı şeylerle karşı karşıya kalma riski taşır. Ayrıca, Hıristiyanlara yönelik baskılar günümüzde de sürüyor. Eğer nefret yeniden gelirse hiç kimse ‘ben bilmiyordum’ diyemez” dedi.

TÜRK DEVLETİ VE UZANTILARI DEVREDE

2015 yılında soykırımın 100. yıldönümü dolayısıyla Norrköping ili Belediye Meclisi, il merkezinde bir soykırım anıtı dikilmesi için karar almıştı.

Konunun medyaya yansımasından hemen sonra Norrköping Belediye Başkanı Lars Stjernkvist’i telefonla arayan dönemin Türk Büyükelçisi, baskı yaparak soykırımı engelleme girişiminde bulunmuştu.

Belediyenin kararlı tutumu karşısında gerileyen ve yasal girişimde bulunma hakkı olmayan Türkiye Büyükelçiliği, bu kez de aralarında Vatan Partisi’nin de bulunduğu ırkçı ve inkarcı örgütlerin uzantılarını devreye koymuştu.

Bir komite oluşturarak Belediye Başkanını ziyaret eden ırkçı ve inkarcı kesimlerin girişimleri hüsranla sonuçlanınca bu kez de Vatan Partisi’ne yakınlığıyla bilinen bir emekli öğretmen, anıtın engellenmesi için Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Konuyu ele alan mahkeme devletin karar vermesi gereken dış politikayı ilgilendiren konularda belediyenin karar alamayacağını belirterek anıtın dikilmesini engellemişti.

İSVEÇ PARLAMENTOSU 2010’DA SOYKIRIMI KABUL ETMİŞTİ

İsveç Parlamentosu, 2010 yılında Ermeni, Asuri-Süryani ve Pontus Rumlarına soykırım yapıldığını kabul etmiş, ancak dönemin sağcı hükümeti ile ondan sonraki Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşillerin oluşturduğu azınlık hükümeti kararı uygulamaya koymamıştı.

Ermeni, Asuri-Süryani örgüt ve kuruluşları, konuyu her fırsatta parlamento ve kamuoyunun gündemine getiriyor ve hükümetten parlamentonun aldığı soykırım kararını kabul etmesini istiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz