Erzurum’daki Alevi köylerinde seçmenlikler düşürülmüş

0
290

“Her köyde 5 ile 10 arası oy silinmiş. Düşününki orada 39 tane Alevi köyü var. Ve kaç oy yapıyor?” Bu sözler Eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticisi Gülizar Taşbilek Polat’a ait. Polat, bu konuda Hınıs Kaymakamı’nın yönlendirmesi olduğunu savundu.   

Erzurum’un Hınıs ilçesi Hayran (Dikme) köyü sakinleri, Hınıs Kaymakamı Bülent Ay’ın, bölge oyları üzerinde oynadığını iddia etti. O bölgede 39 Alevi köyü olduğunu ve yıllardır köylerinde oy kullandıklarını dile getiren yurttaşlar her köyden 5 ila 10 arasında seçmenin silindiğini söylediler.

HINIS KAYMAKAMI’NIN YÖNLENDİRMESİ!

Hınıs kaymakamı ve jandarmanın, Hayran köy muhtarını yönlendirerek kışın köyde olmayan köylülerin seçmenliklerini iptal ettirdiği belirtildi. Köylüler kaymakam Bülent Ay’ın diğer Alevi köylerinde de aynı yöntemi uygulamaya soktuğunu iddia etti.

Yazın İstanbul’da kışın köyde yaşayan anne babasının da seçmenliklerinin iptal edildiğini söyleyen eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticisi Gülizar Taşbilek Polat, ilçe seçim kuruluna başvurduklarını belirtti.

Polat yaşanan süreci şöyle özetledi:

“Oylar askıya alındıktan sonra haberim oldu. Kardeşim ile birlikte ilçe seçim kurulunu aradık durumumuzu belirttik. Bu insanlar köyde oy kullanıyor ve oyları siliniyor. Vatandaşın haberi yok. Nasıl böyle bir şey olabilir? Bize verdikleri yanıtta, ‘Dilekçe yazıp, buraya gelip başvurmanız gerekiyor. Ancak askıdan indiği için artık listeye de alamazsınız’ şeklinde oldu. Listeye alınmıyorsa gidip dilekçe vermenin bir anlamı da yok. Bunu yapanın peşini bırakmayacağım. Çünkü orada her köyde 5 ila 10 arasında oy silinmiş. Düşününki orada 39 tane Alevi köyü var. Ve kaç oy yapıyor? Bu büyük bir sorun.”

“AKP’YE OY VERMEZSENİZ SİZE HİZMET YOK”

AKP adına bölgede seçim çalışması yürüten Hınıs kaymakamı Bülent Ay’ın köylülere hitaben AKP’ye oy vermezseniz size hizmet yok dediğini belirten Polat, bir mülki idarecinin bu tarz bir söylemde bulunmasının kaygı verici olduğunu ve “O gün onu söyleyen kaymakam bugün de bunu yapar” diyerek tepki gösterdi.

MUHTARLAR DAHA HASSAS OLMALI   

Seçim hilelerinin önüne geçebilmek için muhtarların üzerine önemli sorumlulukların düştüğünü ifade eden Polat, muhtarların hassasiyetle hareket etmelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Polat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama insanların oylarını silip haber vermeden haklarını elinden almak ne demek? Seçim arifesinde bu muhtarların yapabileceği ve düşünebileceği bir düşünce değil ve ben asla inanmıyorum. Çünkü kaymakamın yönlendirmesi ile olabilecek şeyler bunlar. Oyların hepsinin özellikle silindiğini düşünüyorum.”

PİRHA/İSTANBUL

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz