Madımak müze oluyor

0
279

PİRHA – 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta katledilen 33 yurttaş anısına Ankara’da “Madımak Müze” kuruluyor.

2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 yurttaş anısına Ankara’nın Çankaya ilçesinde “Madımak Müze” inşa ediliyor. Tanıtım etkinliği Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan programa, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları da katıldı.

‘Sivas’ın Işığı Sönmeyecek’ Pankartının asıldığı etkinlikte ilk olarak Madımak’ta yaşamını yitirenlerin isimleri okundu ardından deyişler ile semahlar dönüldü.

ALEVİLERİN 25 YILLIK TALEBİ

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan “Bir daha bu acılar yaşanmasın” diyerek müzenin temelinin 31 Mart’tan hemen sonra atılacağını söyleyerek şöyle devam etti:

“Madımak otelini müze yapana dek bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Ancak Madımak Müzesi’nin Ankara’da yapılıyor olması bir ilktir. Proje tüm Alevi örgütlerinin ortak girişimidir. Öveçler bölgesinde arsa tahsisi de yapıldı. 2 Yıl içerisinde de inşaatı bitirmeyi hedefliyoruz. Ankara’da yapmamızın nedeni ise katliamın üzerinden 25 yıl geçti ve artık kuşak kayıbı söz konusu. Bu acıların kaybolmaması lazım. Gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Müze içerisinde heykeller, şehitlere ait her türlü eşyalar olacak. Müzeye giren yeniden Sivas’ı yaşayacak.”

“YANDI 33 GÜLÜMÜZ”

Sivas’ta katledilen Gülsüm Karababa’nın annesi Sultan Karababa ise acılarının anca öldükten sonra dineceğini söyleyerek müze yapım kararına dair “Ölenlerin tümünün annesiyim. Buna can mı dayanır yandı 33 gülümüz. Ama halkımız sağolsun. Bu ışığı söndürmeseler iyi olur” dedi.

Handan Metin’in annesi Sultan ise müze kararı ile acılarının diri kalacağına işaret ederek “İsterim ki çocuklarımızın anısı her yerde olsun. Pir Sultan 500 sene geçmesine rağmen unutuldu mu? 33 Kişi de unutulmayacak. Bu halk 26 senedir peşimizde durdu” dedi.

“BENZER KATLİAMLAR BİR DAHA OLMASIN DİYE…”

Madımak Müze Komisyon Başkanı Alaaddin Türkoğlu ise Kerbela’dan günümüze Alevilere yönelik birçok katliamın yaşatıldığını ifade ederek “Sivas Katliamı sonrasında bizler dik durduk. Yapılanların unutulmaması için mücadele ettik. Aleviliği unutturmamak ve bu katliamlar bir daha olmasın, barış gelsin diye direndik. Kerbela için nasıl matem tutuyorsak bu katliamı da bir Kerbela olarak görüyoruz. ‘Unutma, unutturma’ demeye devam edeceğiz. Bu utanç müzesini barış için yapmak zorundayız” dedi.

PİRHA / ANKARA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz