Tarihte bir ilk: Almanya’da Zazaca anadil dersi müfredata girdi

0
237

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde (NRW) Zazaca anadil dersleri okullarda verilmeye başlandı. 42 yıllık öğretmen Hakkı Çimen ve 30 kişilik ekibinin 3 yıllık çalışmasının sonucu olarak Alman okullarında Zazaca anadil derslerinin verilmesini NRW Eyalet Hükümeti Eğitim Bakanlığı onayladı.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde (NRW) Zazaca anadil dersleri okullarda verilmeye başlandı. İlk Zazaca dersleri Duisburg’ta yapılmaya başlandı.

“ZAZACA ANADİL DERSİ TARİHTE BİR İLK”

Almanya’da yaklaşık 300 bin Zazaca konuşan göçmenin yaşadığına dikkat çeken Zazaca anadil dersi öğretmeni Hakkı Çimen, emeği geçen herkese teşekkür ederek mutluluğunu şu şekilde paylaştı:

“Alman eğitim sisteminde Zazaca’nın anadil dersi olarak verilmesi fikrini 2015 yılında dillendirdik. Daha sonra Duisburg ve Çevresi Zaza Velileri Derneği’ni kurduk. Bu işe gönül vermiş insanlarımızda kurduğumuz kadroyla çalışmalarımızı sürdürdük. Daha sonra Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün bilimsel desteğini aldık. Dr. Zülfü Selcan’ın katkıları bize güç verdi. Çalışmalarımızı NRW Eyaleti Eğitim Bakanlığı’na taşıdık. Buradaki en büyük rehberimiz SPD Milletvekili Serdar Yüksel oldu. Tarihte bir ilk oldu ve Alman eğitim sisteminde Zazaca ana dil dersi olarak kabul edildi” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz