‘Yapay sınırlar ile Kakai kardeşlerimizden koparıldık, Hakkın dergahında sınır yoktur’

0
373

Kakai İnanç Heyeti’nin Garip Dede Dergahı’nda ceme katılmasına ilişkin PİRHA’ya konuşan Alevi kurum başkanları ve pirler, “Kakailer sınırlarımız dışında gözüküyorlar ama hakkın dergahında sınır yoktur.” ifadelerini kullandılar. 

Alevi kurumları ve dergahları ile temaslarda bulunan Kakai İnanç Heyeti Garip Dede Dergahı’nda tutulan birlik cemine katıldılar. Kakai nefeslerinin okunduğu cemde Alevi yurttaşlar büyük ilgi göstermişti. Kakai inanç heyeti ile birlik cemine katılan Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) Başkanı Celal Fırat, Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkez Eş Başkanı Selda Güneş ve Baba Mansur Ocağı Piri Binali Doğan, yüzyıllardır sınırlar çizilmesiyle birbiri ile buluşamayan Alevi süreği Kakailer ile erkan olarak çokça ortak noktaları olduğu vurgusunda bulunarak bu birlikteliğin devam etmesi yönünde görüş birliğine vardılar.

“YAPAY SINIRLAR YÜZÜNDEN KARDEŞLERİMİZE DOKUNAMADIK”

Kakai İnanç Heyeti karşılama komitesinde bulunan ve dergah ziyaretlerinde heyete eşlik eden DAD Genel Merkez Eş Başkanı Selda Güneş, yapay sınırlar yüzünden uzun zamandan beri birbirlerinden habersiz kaldıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

“Birbirimize dokunduğumuz zaman aslında bir farkımızın olmadığını anlamak için tüm bunlar. Yapay sınırlar yüzünden uzun zamandan beri kendi kardeşlerimize dokunamaz hale geldik. Bunu lokmayla başlattık. Dergah ziyaretleriyle ve sonrasında da birlik cemiyle tamamladık. Buradaki canlarımızın çoğu Soranice bilmiyordu ama canlarımız temburlarıyla ‘Ya Heq Ya Ali’ dediği zaman inanç ortaklığımızı tamdı. Hangi dilde Heq dediğimizin önemi yok, nasıl dediğimizin önemi var. Gönülden söylenen her söz evrende karşılığını buluyor. Bu cemhanede de bu gerçekleşti aslında. Bir can olduk biz. Çokluğun birlemesini yapıyoruz. Cümlesinden Heq razı olsun. Gelenden, durandan, sözünü katandan razı olsun.”

Güneş, “Kakailer, uzak bir coğrafyadan geliyorlar, sınırlarımız dışından görülüyorlar ama zihin dediğimiz şey sınırların kendisi aslında. Yapay sınırlara ihtiyacımız yok aslında. Sınır insanların koyduğu çizgi. Hakkın dergahında sınır yoktur.” diyerek sözlerini tamamladı.

“YERYÜZÜNDEKİ SINIRLARIN HEPSİNİ YERLE BİR EDECEĞİZ”

Kakai İnanç Heyeti’ni Garip Dede Dergahı’nda mihman eden Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Celal Fırat, ‘yol bir sürek bin bir’ diyerek Alevi süreklerinin renkliliğinin bu cemde ortaya çıktığını belirtti.

Fırat, “Gerçekten cemde bunun güzelliğini gördük. Dillerimiz farklı olabilir. Ama inancın gelenek görenekleri, aşkımız sevdamız bir. Yola bağlılığımız birdir. Deyişleri söylendi, herkes yüreğinde hissetti. Deyişler okunurken acaba canlarımız anlamadan ne söyleyebilir diye düşündüm ama ‘yürekleri dillendiren en büyük güzellik ibadettir’ deriz. Sazlarıyla, sözleriyle buradalardı. Bundan sonra etkin bir şekilde dostlarımıza gidip gelmemiz lazım. Sınırlar belki bizi uzaklaştırdı ama sınırların hepsini, yeryüzündeki sınırların hepsini yerle bir edeceğiz. Dostlarımızla, musahip kurumlarımızla el ele vermemiz lazım. Bütün insanlığın herkesi yan yana getirmek, kimsenin ötekileştirilmediği bir yeryüzü inşa etmek gayretindeyiz. Bu aşk bu şevk hepimizde var.” diye konuştu.

“CEMDE ORTAK DUYGULAR YAŞADIK”

Cemde erkan yürüten Baba Mansur Ocağı Piri Binali Doğan, Kakai heyetinin gelişiyle özellikle ceme katılmak istediğini belirterek aynı duyguları paylaştığını ifade etti.

Pir Doğan, sözlerinin devamında şöyle konuştu:

“Yaresan ve Kakai Alevileri, Ali’nin velayetini kabul etmeleri, biz Anadolu Alevileri olarak ortak bir inanç, ortak bir ibadet, ortak duygular yaşadık. Bizim de ana dilde ibadet ettiğimiz gibi gerek Türkçe gerek Zazaca, herkesin doğal hakkıdır. Ali kavramı bizde neyi ifade ediyorsa Kakailerde de öyle ifade ettiğini gördük.”

Ersin ÖZGÜL-Hüseyin YAŞAR

İSTANBUL


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz