Hamburg’da Maraş anması

0
387

Hamburg Kaşanlı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından organize edilen anmaya çok sayıda kişi katıldı.

Altona semtindeki Louise-Schrodr okulunda yapılan anma, saygı duruşu ile başladı.

‘BİZLER SEYİT RIZALARIN TORUNLARIYIZ’

Anmanın açılışını Pir Mustafa Mısır Gülbang ile yaptı. Gülbang ardından Kaşanlı köyü tarihçesine ilişkin bir konuşma yapan Mısır, Kaşanlı’da yaşayan insanların İran’ın Kaşan kentinden önce Osmanlı döneminde Amed’e bağlı Maden, ardından da Malatya ve Maraş’a geldiklerini söyledi.

Kaşanlı kültürünün kendisine has olduğunu vurgulayan Mısır, “Kaşanlı kültürünün Alevi inancında önemli bir yeri var. Toplam dört köyden oluşan bu yerleşim yeri tarih boyunca bağrında yüzlerce ozan yetiştirmiş bir yerdir. Nereye gittiysek kadim kültürümüzü yaşattık. Maraş Katliamı’nda Kaşanlı köyü olarak 16 canımızı şehit verdik. Bunlardan 14 tanesinin mezarı bile bilinmiyor. Ama bedeli ne olursa olsun hep dik ve onurlu olmasını bildik. Aleviden, Kürtten, Türkten önce insan olmayı esas aldık. Zalime asla diz çökmedik. Çünkü bizler Nesimilerin, Seyit Rızaların torunlarıyız” dedi.

Kaşanlı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Adil Dişli ise Maraş’ta Alevilerin ekonomik olarak bir güç olmalarını istemeyen güçlerin böylesi bir katliamla Maraş’ı Alevilerden arındırmak için katliam yaptıklarını belirtti.

Dişli, bu katliamlardan dolayı devletin Maraş insanından özür dilemesi gerekirken, katliamda rol alan insanları milletvekilliği ile ödüllendirdiklerini söyledi.

‘VALİ BİZE KATLİAMIN OLACAĞINI ÖNCEDEN SÖYLEDİ’

Katliamın yaşandığı dönemde Eğitim Enstitüsü’nde öğrenci olan Derviş Koç’un katliamın yapılacağı yönünde bilgilerin vali tarafından kendilerine verildiğini söyledi.

Anmanın kültürel programında ise Kaşanlı sanatçılar Ozan Emekçi, Fırat İmirza, Keyfo Güzel, Serdar Güzel, Alişan Bulut ve sanatçı Aşır Özek deyiş, ağıt ve Kürtçe ve Türkçe ezgiler seslendirdi.

Etkinlik Kaşanlı bütün sanatçıların yarısında etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkesin sahneye davet edilmesi ve delilin Pir Mustafa Mısır tarafından sır edilmesiyle sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz