Britanya Parlamentosu’nda 40. yılında Maraş’ta katledilenler anıldı

0
273

Britanya Parlamentosu’nda, Maraş Katliamı’nın 40. yılında katliamda yaşamını yitirenler için bir anma töreni düzenlendi.

Britanya Parlamentosu Alevi Sekreteryası’nın planlaması ile Britanya Alevi Federasyonu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 40’ıncı yıl anma töreni saat 19.00’da başladı.

Anmaya Alevi Sekretaryası Başkanı Joan Ryan, HDP Milletvekili Zeynel Özen, CHP Millevekili Ali Öztunç, Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, Pirler Ali Dereli, Mehmet Şahin, Mustafa Mısır, Mehmet Yüksel, Maraş Katliamı tanıkları ile çok sayıda kişi katıldı.

Anma Pir Mustafa Mısır’ın çerağları uyandırması ile başladı.

Pir Ali Dereli yaptığı konuşmada Alevilerin tek suçunun insanı sevmek olduğunu belirterek, “Alevilerin tek suçu barışa önem vermek, kadın erkek ayrımı yapmadan insana değer vermektir. Bu nedenle Kerbela’dan bu yana horlandık, dışlandık” dedi.

Pir Mehmet Şahin ise Alevilerin, katliamları sadece 40 yıl önce değil binlerce yıl öncesinden yaşadıklarını kaydetti.

Pir Mehmet Yüksel ise katliamdan önce Maraş’ın çok güzel bir şehir olduğunu, toplumun birarada yaşadığını, herkesin işinde gücünde olduğunu dile getirdi. Pir Yüksel bu barışçıl yaşama rağmen bir gün katliama uyandıklarını hatırlattı.

“BİZ SİZİ AFFETMEYECEĞİZ, YÜZLEŞMEK ZORUNDASINIZ”

BAF Başkanı İsrafil Erbil de “Kadınların ve çocukların çığlıkları o duvarda asılıyken biz sizi affetmeyeceğiz. Devlet suçludur. Bununla yüzleşmek zorundasınız” tepkisini gösterdi.

CHP Millevekili Ali Öztunç ise Maraş’ta yaşamını yitirenleri 40 yıl değil 400 yıl geçse de anmaya devam edeceklerini söyledi.

Katliamların nedenlerinin çok iyi bilinmesi gerektiğine vurgu yapan HDP Milletvekili Zeynel Özen Maraş’taki katliamın ardında yatan nedenlerin  ekonomik, siyasal ve inançsal olduğuna dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Maraş Katliamı tanıkları o gün yaşadıklarını anlattı.

Sanatçı Ali Sizer ve BAF müzik kolları ekibi deyişler seslendirdi. Deyişler eşliğinde semaha duruldu.

Anma çerağların söndürülmesi ile sona erdi.

Elif TABAK/LONDRA – PİRHA

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz