BAF Başkanı Erbil: 19 Aralık ve 22 Aralık tarihleri arasında Maraş’ta olacağız

0
291

Biritanya Alevi Federasyonu (BAF) Genel Başkanı İsrafil Erbil bir basın açıklaması gerçekleştirerek Maraş katliamını 40. yılında lanetledi. Erbil “19 Aralık ve 22 Aralık tarihleri arasında Maraş’ta olacağız” dedi.

”40 Yıl önce gerçekleştirilen Maraş Katliamında çok sayıda canımızı kaybettik. 40 yıldır Aleviler ,Alevi dostları Maraş’a onlara tekrar  anısına ,bir karanfil koymak için gidiyorlar.Fakat her defasında 40 yıldır o katliam ile yüzleşmek istemeyen o anlayış anmaya gidenlere de izin vermiyor.

İlk defa 2010 yılında Aralık Ayında Maraş’a bütün Alevi kurumları ile birlikte anmaya gittik.

Maraşta anmak istedik .Çok sayıda canımız orada akrabalarını eşini dostunu kaybeden canlarımız gelmişti.Alevi kurumları ,Alevi dostları vardı.

Aynı şekilde Katliamın 32 yıl anmasında gittiğimizde Maraş’ta Katliamı yapan güruhun aynısı o sokaklarda Alevilere, Alevi dostlarına saldırdı.

Tabi ki devlet Alevileri katletmek gibi bir kararı olmadığı için o güruha sahip çıktı o güruhu kontrol edebildi. Bu nedenle bir ölüm ,bir kayıp yaşanmadı.

Fakat o günden sonra da onu bahane ederek aynı devlet bize orada anma yapmamıza izin vermedi.

40. yılında Britanya’da çok önemli faaliyetler yürütüldü.

Parlemento Alevi Sekreteryamız Parlementonun içerisinde 40. Yıl anması  töreni düzenledi.

Parlemento’da önemli bir odada ve çok sayıda canımız orada hazır bulundu.

Parlemento etkinliğimizde Katliamı yaşamış olan canlarımız vardı.Türkiye’den gelen misafirlerimiz vardı .İngiliz milletvekilleri,dedelerimiz,zakirlerimiz ,deyişlerimiz,semahımız, deyişlerimiz vardı.

Alevilerin dünyanın neresinde olursa olsunlar katliamı unutmadıklarını gösterdiler.

Ayrıca  onların anısına karanfiller bırakıldı,Cerağlar Uyandırıldı,onların anısına anıtlar yakıldı.

Onların neden katladilmiş olabileceklerini ,katliamın arka yüzünün ,planlarının ne olduğunu konuşmacılar anlatmaya çalıştılar.

Bizim dışımızdaki farklı dünyalara ,farklı politikacılara,parlementoya da bunu anlatmaya çalıştık ki  devletin özellikle Türkiyenin  Maraş ile ilgili başta olmak üzere bütün devlet erkinin bununla yüzleşmesini sağlamaya çalıştık.

Birkaç gün sonra tekrar Maraş’ta olmaya çalışacağız.

19 Aralık ve 22 Aralık tarihleri arasında Maraş’ta olacağız.

22 Aralık Günü sabah saat 11:00 de Erenler  Derneği’nde Maraş Yörükselim Mahallesi’ndeki Cemevimizde 40 .yılında Maraştaki canlarımızı anmak için hazır bulunacağız.

O sokaklarda canlarımızı kaybettik.Onlara saldıranların  bir devlet güdümlü,bir devlet maşası olan guruplar tarafından o gün o görevi yaptıklarını biliyoruz.

Fakat Türkiye’deki Maraş’ta yaşayan Sunni inanca sahip insanların 40 yıl önce yapılan bu katliam ile,katliamda aldıkları rol ile nasıl yüzleşmeleri gerektiğini ,çocuklarına hangi tarihi bırakmak istediklerini,bu konuda ne düşünüyor olduklarını  tabii ki bilmek istiyoruz,merak ediyoruz ,öğrenmek istiyoruz.

Biz Aleviler Sivas’ta ,Çorum’da  ,biz Aleviler daha dün  yaşını büyüterek idam ettikleri Erdal Eren’de  biz Aleviler nerede bir zulüm yaşanıyorsa ,nerede bir haksızlık varsa   tarihin hiçbir döneminde yanlış tarafta bulunmadan çocuklarımıza gelecek kuşaklarımıza bir onur bırakmak istiyoruz.

Bunu yaptığımızı düşünüyoruz.

Doğaya, evrene ,insanlığa bütün farklılıklara ve farklı kültürlere karşı bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz.

Nesimi’nin dediği gibi ” Ey Nesimi Can Nesimi ,Hak senin Aynındadır .Bunca ulema Canlının vebali boynundadır.” anlayışı ve şiarı ile yaşıyoruz.

Tekrar ediyorum sorunu biz Maraş’a giderken  o gün için katliamda rol almış olan ,katliamın gerçekleştirilmesinde rol oynamış olan Sunni gelenekten gelen toplulukların ,halkın,  çocuklarına aynı onuru bırakmalarını istiyoruz.

O nedenle bu katliamda bizim anma görevimiz olduğu kadar farklı gurupların da o gün katliamda rol oynamış olan sunni gelenekten gelen insanların da yüzleşmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.

Son 8 yıldır Maraş’a her gittiğimizde bir karşı duruş,bir yasak ile karşı karşıyayız.

Fakat 21. Yüzyılda 2018 in Maraş’ında artık bunu görmek istemiyoruz.

Dünyada Suriye’de ortadoğu’da ,dünyanın farklı bölgelerinde kanla gözyaşı ile , düşmanlıkla,savaşlarla hiç kimsenin mutlu olmadığını ,mutlaka barışın hakim olması gerektiğini ,mutlaka kardeşliğin hakim olması gerektiğini ,eşitliğin hakim olması gerektiğini çok iyi gördük,görüyoruz.

Aynı şekilde kendi şehrimizde  Maraş’ta  insanların bunun ile yüzleştiğinin bir daha asla  yaşanmamak üzere bunun tarihe kötü bir not olarak düşülmesi ve bir daha hatırlanmamacasına, unutulması gerektiğini ama bu unutmanın yüzleşme ile gerçekleşebileceğini söylemek için gidiyoruz.

22 Aralıkta Cumartesi günü  Saat 11:00 de bütün dostlarımızı ,Alevileri ,Alevi dostlarımızı, Demokratları ,İnsanlıktan eşitlikten ,güzellikten ,barıştan yana olan ve ömürleri yetmeden, hayatlarında yaşayacak daha çok günleri varken bir başkaları tarafından hayattan koparılan o canları anmak ,o canlar şahsında Kerbela’dan bugüne bütün insanlık tarihinde yaşanmış olan tüm kötülükleri bir kenara bırakmak adına o gün orada o gün bizimle olmaları,o gün orada olmaları 40 yıl önce kaybettiğimiz canların  ansına orada olmaları çok önemli.

Ben şimdiden bu anmada bu faaliyette emeği geçecek olan tüm canlara teşekkür ediyorum.

Kaybettiğimiz canlarımızı halen yaşattığımızı halen aramızda olduğunu ,onların anısını son  Alevi  ve Alevi dostu kalıncaya  kadar yaşatacağımızı söylüyorum” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz