Adalet Bakanı Gül’e Maraş Katliamı soruldu: Katliamla yüzleşmek için çalışmanız var mı?

0
286

HDP’li Vekil Zeynel Özen, Maraş davasının yeniden açılması için bir çalışmanın ön görülüp görülmediğini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e soruldu. Hükümete çağrıda bulunan Özen, Maraş Katliamı’nın dava dosyalarının tozlu raflardan çıkartılması ve adil yargılamanın yapılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Maraş Kaliamı’nın 40. yılında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, katliamı sordu.

1980 darbesinin oluşması için 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş Katliamı’nın 1980 darbesi öncesi yaşanan iç karışıklıkların başlangıcını oluşturan katliamlar silsilesinin en acı örneklerinden biri olduğunu belirten Zeynel Özen, Maraş Kaliamı’nın 7 gün sürdüğünü ve resmi rakamlara göre 111 vatandaşın hayatını kaybettiğini, Alevilere ve solculara ait yüzlerce ev ve iş yerinin yakılıp yağmalandığını kaydetti.

“DOSYALAR TOZLU RAFLARDAN ÇIKARILSIN”

Özen, Maraş Katliamı sanıklarından ve olaylara karışıp yargılanan 804 sanıktan 22 kişiye idam, 7 kişiye müebbet hapis, 321 kişiye ise 1 ila 24 yıl arasında hapis cezalarının verildiğini ancak bu idam ve müebbet cezalı sanıkların cezalarının yargıtay tarafından bozulduğunu, diğer hafif cezaların ise 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle ertelendiğini ve daha sonra da serbest bırakıldıklarını hatırlattı.

Maraş Katliamı davalarının sonucunda hukukun tamamen işlevsiz kaldığını ve bunun da katliam mağdurlarının acılarına acı kattığını belirten Özen, “19-25 Aralık 1978 tarihlerinde Maraş Katliamı’nın olduğu dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in vefatından sonra çekmecesinden çıkan ve kendisinin el yazısıyla yazılmış bir bilgi notunda; Maraş Katliamı’nda yaşanan acı hadiselerin devlet içindeki bazı derin yapılanmalar tarafından kurgulandığı ifade edilmektedir. Dersim Katliamı’nda yaşanan büyük trajediyle ilgili özür dileyen dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Karanlıkta kalmış ne varsa aydınlatacağım” sözleriyle tarihimizde bugüne kadar üstü kapatılarak asıl failleri sürekli gizlenen katliamların üzerine gideceğini belirtmişti” ifadelerini kullandı.

Hükümete çağrıda bulunan Milletvekili Zeynel Özen, Maraş Katliamı’nın dava dosyalarının tozlu raflardan çıkartılması ve adil yargılamanın yapılmasını istedi.

“MARAŞ KATLİAMI İLE YÜZLEŞMEK İÇİN ÇALIŞMANIZ VAR MI?”

Bu bağlamda Özen, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

Maraş Katliamı’ndaki cezasızlık durumuna karşın halkın vicdanında oluşan yaranın ortadan kaldırılması ve katliam mağdurlarının az olsa acılarının dinmesi için tartışmalı Maraş davasının yeniden açılması için bir çalışma öngörüyor musunuz?
Maraş Katliamı’nda olduğu gibi geçmişle yüzleşmek ve onarıcı adaleti tahsis etmek için gerekli çabaların hukuki alt yapısını oluşturulmasına dair herhangi bir çalışmanız veya planınız var mıdır?
Bülent Ecevit’in vefatının ardından arşivinde çıktığı iddia edilen belgelerde Maraş’taki olaylarda yer alan 4 MİT ajanı kimlerdir? Katliam öncesi Maraş Eden Yağ Fabrikası’nda toplantı düzenlemiş olanlar, o dönemin Adalet Partisi (AP) İl Başkanı, Belediye Başkanı, MİSK Bölge temsilcisi ve Fabrika sahipleriyle ilgili bugüne kadar herhangi bir hukuki işlem başlatılmış mıdır?
ABD Büyükelçiliği’nin ikinci kâtibi Aleksander Peck’in katliam öncesi bölgede dolaşıp, Alevilerin varlığından ve solun yükselişinden huzursuz olan şehrin ileri gelenleriyle konuştuğu ve bir etnik temizlikten bahsettiği iddia edilmektedir. Bu iddialar artık tüm kamuoyu tarafından öğrenildikten sonra, bu kişinin kim olduğu ve katliamdaki sorumluluğu incelenip sorgulanmış mıdır?
Kahramanmaraş’ta yaşananları Alparslan Türkeş’in Ankara’dan idare ettiğine ve bu süreçte Kahramanmaraş’ta aktif rol alanlarınsa (sonradan adları Susurluk olayında da geçen) Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı olduğuna dair iddialar araştırıldı mı? Dönemin Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Abdullah Aksu görev ve sorumluluğu bakımından soruşturulmuş mudur?
Türkiye’de darbe öncesi yapılan pek çok katliam gibi Maraş Katliamı’nın da darbeye zemin hazırlamak ve meşruiyet kazandırmak için yapıldığı görüşü toplumun birçok kesimi tarafından kabul edilmektedir. 12 Eylül’de yönetimi ele geçiren cuntacı generallerin bu katliamda sorumluğuna dair herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır? PİRHA /İSTANBUL

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz