Sarı Yelekliler eylemlerinin ekonomik bilançosu artıyor

0
244

Akaryakıta getirilen vergilere tepkiyle başlayan ancak daha sonra dar ve orta gelirlilerin on yıllardır gasp edilen hak taleplerini savunma eylemlerine dönüşen Sarı Yelekliler eylemlerine şimdiye kadar yüz binlerce kişi katıldı.

6 hafta boyunca Cumartesi günleri ülke genelinde yüz binlerce kişinin katıldığı gösterilerde yoğun çatışmalar yaşanırken, yüzlerce kent ve kasabada ticari işletmelerin faaliyetleri de aksamıştı. Ayrıca eylemlerin başından bu yana yüzlerce noktada Sarı Yelekliler geceli-gündüzlü nöbet tutuyordu.

EKONOMİK BÜYÜME 0,1 PUAN AZALACAK

Öte yandan Sarı Yelekliler eylemlerinin Fransız ekonomisine maliyeti de netleşmeye başlıyor. Bu ayın başından itibaren yüzlerce kent ve kasabadaki Noel pazarlarının da eylemlerden çekinen turistlerin sayısının azalmasıyla birlikte ciro kaybına yol açtığı belirtiliyor.

Ekonomi Bakanlığı’na göre ticarethanelerin eylemler nedeniyle maddi kaybı en az 2 milyar euroyu buluyor. Bu da ekonomik büyümenin bu yılın son çeyreğinde en az 0,1 puan düşeceği anlamına geliyor.

Eylemler nedeniyle en az 43 bin çalışanın ise işverenler tarafından geçici olarak işsizlik yardımı almaya yönlendirildiği bildiriliyor. Devletin ekonomik nedenlerle işsizlik sigortasına geçen çalışanlar için en az 28 milyon euro ödeme yapacağı da verilen bilgiler arasında.

DEMİR VE HAVA YOLLARI GREVLERİ DE 0,1 PUAN DÜŞÜRMÜŞTÜ

Sarı Yelekliler eylemlerinden önce bu yılın Nisan ve Haziran aylarında onlarca kez yapılan demir ve havayolları çalışanlarının grevleri de Fransız ekonomisinin büyümesine etki etmişti. Çalışanların hak taleplerine kulak tıkanması nedeniyle uzayan grevlerin etkisiyle özellikle turizm sektörü etkilenmiş ve ekonomik büyümenin 0,1 puan daha az olduğu hesaplanmıştı.

EN SON 1995’TE BU DENLİ BİR GERİLEME YAŞANMIŞTI

Fransa’da bu yılki grevler ile Sarı Yelekliler eylemlerinin ekonomiye maliyetinin 1995 yılında ulaşım sektöründeki yüz binlerce çalışanın grevleriyle aynı düzeyde olduğu belirtiliyor.

Kasım-Aralık 1995 arasında dönemin Başbakanı Alain Juppé’nin emeklilik için gerekli olan çalışma süresini de uzatan reformuna karşı demiryollarındaki grev nedeniyle ülke ekonomisi 0,2 puan daha az büyümüştü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz