Encu: Kimliğimiz ve aidiyetimizden dolayı katledildik

0
275

Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak eski Milletvekili Ferhat Encu, Roboskî Katliamı’nın 7’nci yıl dönümü  vesilesiyle bir mektup kaleme aldı. Encu, kardeşi Serhat ve birçok yakınını kaybettiği katliamın insanlık tarihine geçen bir kara leke olduğunu söyleri

Aradan geçen bunca zamana rağmen katliamın failleri hakkında tek bir soruşturmanın açılmadığını, aksine adalet mücadelesi veren ailelerin cezalandırıldığın dikkat çeken Encu,  şunları dile getirdi: “Vicdanını yitirmiş bir siyasi anlayış ve bu siyasi anlayışın vesayetine girmiş bir yargı mekanizmasının vermiş olduğu kararlarla, bu katliamın üzerini örtmesi insanlık vicdanında hep kanayacak büyük yaralar açmıştır. Tarih bu hukuksuzluğu unutmayacaktır. Unutmayacağı gibi er veya geç bu vicdansızlığın hesabını da soracaktır. Hukuk ve yargı mekanizması dediğimiz kurumlar mağduriyete sebep olanları korumakla değil, mağdur olanların mağduriyetini gidermek için varlar. Yasalar bunun için yaratılmışlardır. Temel hak ve özgürlük ilkeleri çerçevesinde bu yasalar düzenlenmiştir.

KİMLİĞİMİZDEN DOLAYI KATLEDİLDİK

Fakat ne yazık ki bu katliamda olduğu gibi diğer birçok katliam ve olayda bunun gereği yerine getirilmemiştir. Roboski Katliamı olduğu günden beri bizler ‘bir daha asla’ demek için, bu güzelim toprakları kan deryasına çeviren anlayışlara karşı durmak, annelerin acılarına son vermek, bu toprakların hep özlemini duyduğu kardeşliği ve barışı tesis etmek için mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bizler bu katliamın müsebbiplerini tanıyor ve biliyoruz. Bizler sadece yoksulluğumuzdan kaynaklı katledilmedik, aynı zamanda da kimliğimizden ve aidiyetimizden dolayı da katledildik ve maalesef bu katliam devam etmektedir.

KORKMADAN HAKİKATİ HAYKIRMALIYIZ

Bu topraklar çok büyük acılar yaşadı. Ve bu acıları yaşatanlar, müsebbibi olanlar kendi çıkarlarını koruyan bir avuç iktidar heveslileridir. Bu acıların son bulması için samimi bir yüzleşme olması gerekiyor. İmha ve ret anlayışı ile bu ülkede ne yoksulluk ne de bizi biz yapan farklılıklar ortadan kaldırılabilir. Hakikatin üzeri toplarla, tanklarla, F-16’larla örtülemez. Onu görmekten, tanımaktan başkaca çare yoktur. Aksi daha fazla büyük acılar demektir. İşte bir daha böylesi acılar yaşamamak için mücadele azmimizi, irademizi ortaya koymak gerekiyor. 3 yıldan fazladır üzerimize örtülen ölü toprağı kaldırmamız gerekiyor. Korkmadan hakikati, adaleti haykırmamız gerekiyor.

Roboski Katliamı gibi birçok katliam, olay ve ölüm Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmaya yüz tutmuştur. AKP iktidarı hiçbir olayın sorumluluğunu üzerine almadığı gibi gerçeği çarpıtarak hakikatin üzerini örtmeye gitmiştir. Bu yozlaşmış ve kokuşmuş anlayışa karşı mücadele etmek vicdani sorumluluktur. Ve tüm vicdan sahiplerini, bu vicdani sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyorum. Hukuk yolu ile katledilen Roboskî hakikatini gün yüzüne çıkarmak için tüm hak savunucularını ve hukukçuları Roboskî ile dayanışmaya çağırıyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz