Ana Sayfa GÜNCEL Maraş adayı Bakır: Sürgünden dönüş için HDP

Maraş adayı Bakır: Sürgünden dönüş için HDP

0
386

“Boşaltılan Maraş’a ancak demokratik bir ortamda dönüş sağlanabilir. Bütün dokusu yok edilmek istenen Maraş’ta, göç eden halkımızla birlikte yeniden toplumsal huzuru sağlayabiliriz.”

14 Haz 2018

Kürt ve Alevi kimliği nedeniyle her iktidarın hedefi olan, kültürel, mezhepsel, ekonomik vb. her alanda katliam ve baskılara maruz kaldığı için sürgüne en fazla göç veren Maraş’ın dönüş ve ülke özlemi HDP’de hayat ve umut buluyor. Avrupa’da yaşayan Maraşlılar, Kürt Özgürlük Mücadelesini de her anlamda destekleyen önemli bir kitle. Avrupa Maraş Girişimi, son yıllardaki hamleleriyle bölgenin siyasal ve toplumsal diriliğini canlandırmış gözüküyor.

HDP 1. sıra Milletvekili Adayı Hüseyin Bakır’a, Maraş’da seçim çalışmaları, bölgedeki durum ve sürgündeki Maraşlılardan beklentileri sorduk.

MARAŞ HALKI HER ALANA SAVRULDU

Maraş’ın yoğun göç vermesiyle ilgili Bakır, “Maraş Katliamı’ndan sonra siyasi, ekonomik baskılar nedeniyle siyasal ve görüş birliği içinde olan halkımızın büyük çoğunluğu, büyük şehirlere ve yurt dışına göç etmişlerdir. Batı ve Avrupa’ya göç dalgası Maraş halkını her alanda savurmuştur. Bölgeye devletin verdiği siyasi-stratejik önem nedeniyle hem Kürt yurtseverler hem sol örgütler hem de Aleviler üzerinde sistematik politikalar uygulanmış ve acımasızca ‘gereken’ yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

GÖÇ VE SİNDİRME POLİTİKASI DAYATILDI

Maraş halkının Kürt-Alevi kimliğiyle devletin sürekli hedefi olduğunu belirten Bakır, şöyle devam etti: “Maraş Katliamı sanıklarının cezalandırılmak yerine adeta ödüllendirilmesi, Türk siyasi çevrelerinin ise katliamın üzerine gitmemesi nedeniyle, Maraş halkı acılarıyla baş başa bırakılmış ve ardından göçe zorlanmıştır. Bu toplumsal, siyasal ve sosyolojik olarak uzun uzadıya irdelenmesi gereken bir konudur. Maraş Katliamı, 12 Eylül’ün korkunç sonuçları ve ardından geliştirilen sistematik baskılar toplumun önemli kesimini göç ettirirken, kalan kesimleri de sindirmeyi amaçlamıştır. Bölgeye yapılan mülteci kampı da bu siyasal amaçlar arasındadır.”

BÜYÜK HEYECAN VE SEMPATİ VAR

HDP’nin bölgedeki durumuna ilişkin açıklamalarda da bulunan Hüseyin Bakır, erken seçim gölgesinde kentteki duruma ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Mevcut nüfus itibariyle Maraş ilçe ve köylerinde yaptığımız seçim çalışmalarında HDP’ye destek olumludur. Baskı nedeniyle halk, parti örgütlerinin yanında görünmekten çekiniyor. Çoğu yerde desteğini sessizce belirtiyor. Fakat yöresel ve bölgesel büyük bir heyecan ve sempati söz konusudur. Bütün çabamız elbette ki ülkenin yaşadığı tüm sıkıntıları doğru anlatarak özgür ve demokrat düşüncenin hakim kılınması, bu topraklarda baskı ve zulmün olmadığı, acı ve gözyaşının bittiği, farklı kimliklere eşit yaklaşımlı bir yönetimin oluşması en büyük arzumuzdur.”

DEMOKRASİ OLMADAN DÖNÜŞ OLMAZ

“Sürgündeki Maraşlılardan beklentileriniz nelerdir” sorumuzu da yanıtlayan Bakır özetle şunları söyledi: “Avrupa’daki Maraşlı dost ve kardeşlerimizden birlik ve dayanışma içerisinde örgütlenmesi, partiye maddi ve manevi desteklerini esirgemeyecekleri inancını taşımaktayım. Çünkü boşaltılan Maraş’a ancak demokratik bir ortamda dönüş sağlanabilir. Bu denli acımasız politikalarla bütün dokusu yok edilmek istenen Maraş’ta, göç eden halkımızla birlikte yeniden toplumsal barış ve huzuru sağlayabiliriz. Türkiye’ye demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliğinin devamı için HDP gereklidir. Değerli dostlarımızın, oylarıyla seçime desteklerini esirgemeyeceklerine tüm içtenliğimle inanıyorum.”

Kaynak: Yeni Özgür Politika

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz