MARAŞ’TA SEÇİMLER VE HDP’NİN BARAJ SORUNU

0
312

Önce HDP’nin baraj sorunuyla ilgili birkaç söz etmek gerekecek. Bilindiği gibi yıllardan beri sadece HDP’ye karşı konmuş olan baraj, bu seçimlere kadar bütün sistem partilerine karşı uygulanıyordu. En azında göstermelik olarak böyleydi. Eşitlik uygulanıyor algısı yaratmak için  böyle basit bir fedakarlığa katlanmak zorunda kalıyorlardı sistemin sahipleri.

Ancak bu seçimlerde, bu göstermelik eşitliğe de pervasızca ve utanmazca son verdiler. Bilindiği gibi Erdoğan, kendisine payanda yapmak istediği, ancak hiçbir kitlesel karşılığı olmayan BBP gibi en sıradan  faşist bir partinin bile  seçimlere girmesini sağlayarak, baraj uygulamasında kurtardı.

Aynı yöntemi “Millet İttifakı” adıyla bir araya gelen diğer partiler de  uyguladılar. Onlarda hem birbirlerini,  hem ittifaka  aldıkları, adı unutulmuş ve  barajı aşamayacağı çok açık olan DP ve Saadet Partisi’ni yüzde on barajında kurtardılar.

Bu durumda barajın uygulandığı tek parti olarak HDP kaldı. Yani mevcut zulüm düzeninin sahipleri, bir kez daha, “Kürt Mehmet” olarak gördükleri demokrasi blokuna, HDP’ye düşmanca  yaklaştılar. HDP’yi ittifak dışı bırakarak baraj altında kalmasını sağlamak istiyorlar.

Bunu o kadar çok istiyorlar ki,  almak istedikleri cumhurbaşkanlığının yolunun HDP’den geçtiğini bildikleri halde, HDP ile işbirliği yapmaktan, ittifak kurmaktan korkuyorlar, kaçınıyorlar ve  sadece HDP’ye utanmadan yüzde 10 baraj uygulayacaklar. Gerçek  bu kadar açık ve hayati olduğu içindir ki  HDP’nin  baraj sorunu vardır ve bu sorun, diktatörlüğe karşı çıkan herkesin en temel sorunudur.

İkincisi, HDP’nin pratik  ve somut olarak yüzde 10 oy alıp almamak boyutuyla da hayati derecede  baraj sorunu bulunmaktadır. Mevcut koşullar ortada. HDP çalışanlarına yapılan baskıların, çok yönlü terörün  ölçüsü her geçen gün artmaktadır. HDP’ye baskıların yetmediği Kürdistan illerinde, sandık birleştirme adı altında  HDP seçmenlerinin oy kullanmaları engellenmek istenmektedir. Ayrıca akla hayale gelmedik yöntemlerle oyların çalınmasının  hazırlıklarının yapıldığı sağır sultanın bildiği bir gerçektir.  Bütün kitle iletişim  araçları HDP’ye kapatılarak HDP’nin görünürlüğü engellenmektedir.  Bütün bunların olduğunu göre göre, kim “HDP’nin baraj sorunu yoktur” diyorsa, o demokrat değildir, o iyi niyetli değildir, HDP’nin ve halkların dostu değildir.

Bu gerçekler karşısında özellikle demokratik duyarlılığı gelişmiş olan Maraşlı halkımızın  tutumu,  çok özel bir anlam ve önem taşımaktadır.

Maraşlı  halklarımız, ilericilik, yurtseverlik, demokratlık adına ve “HDP nasıl olsa barajı aşacak” yalanına inanmamalı, itibar etmemelidirler.  Bu yalana inanarak HDP’den esirgenen her oy, büyük bir vicdan azabına yol açabilir.  Çünkü HDP’ye verilmeyen o  oylarla Erdoğan/Bahçeli faşistleri  kazanabilirler. O nedenle yukarıda belirtildiği gibi sanılanın aksine, HDP’nin  çok büyük bir baraj sorunu vardır.

Ayrıca  HDP dışındaki hangi parti yüzde kaç oy alırsa alsın, kaç vekil çıkartırsa çıkartsın,  Erdoğan yıkılmayacak. HDP, baraj altında kaldığında, HDP’nin 80-100 vekili yerine AKP çetesi o vekillikleri alacak ve Erdoğan ilk turda seçilecektir.  Öte yanda HDP barajı aştığında Erdoğan kaybedecek, bir daha iktidar olamayacak,  tüm ezilenler kazanacak, ülkemizde  demokrasi ve özgürlük rüzgarları esecektir.  Bunun için herkesin hem HDP’ye oy vermesi hem de başkalarını HDP’ye oy vermesi için ikna etmesi gerekiyor.

Bu amaçla her hangi bir HDP’liden daha az duyarlı olmayan, ancak başka partilere oy veren veya seçimlere katılmayan büyük bir toplumsal kesimin, HDP’ye   oy vermesi için  ikna edilmesi önemlidir. Bu kesimlerin oyları barajın aşılmasını sağlayacak en büyük imkandır.

Bu anlamda özellikle Maraşlı halkların çok büyük bir rol oynayabileceklerinin tespit edilmesi gerekiyor.

Maraşlı halkların, inancından ve kimliğinden dolayı katliamlar yaşamış bir toplum olarak yaraları vardır. Böyle olduğu içindir ki  her demokrat- duyarlı Maraşlının  evinde ya bir özgürlük şehidi veya özgürlük mücadelesinde bedel ödemiş birileri mutlaka bulunmaktadır.

Hali hazırda  sayısız  Maraşlı, bulunduğu her yerde Erdoğan diktatörlüğünün zulmüne  karşı   direnmektedir.

Mevcut koşullarda, HDP’nin barajı aşması için, bütün demokrat-duyarlı Maraşlıların, daha önce hangi partiye oy vermiş olurlarsa olsunlar, bu defa oylarını HDP’de birleştirmesi gerekmektedir. Değil mi ki Erdoğan “o partiyi(HDP) sandığı gömün” diyor, biliyoruz ki demokrat- duyarlı Maraşlılar da, ödedikleri bedeller için, sürdürülen mücadeleye sundukları değerler için, Erdoğan’ın hevesini kursağında bırakmak için, “HDP’nin barajı aşmasını sağlamak boynumuzun borcu olsun” diyecekler ve oylarını HDP’ ye verecekler, başkalarının da HDP’ye oy vermesini sağlayacaklardır.

Hiçbir yanlış bilgi, hiçbir yalan, hiçbir manipülasyon ve kaprisli yaklaşımın geliştireceği sahte tutum, Maraşlı duyarlı demokratların HDP’ye oy vermelerini  engellemeyecektir. Halkımız  hem duyarlıdır, hem de basiretlidir. Kimsenin  vekillik hevesi uğruna HDP’nin baraj altında kalmasına yol açmayacak, oy’unu  heba etmeyecek, HDP’ye verecektir.

Kimse bunca bedel ödemiş olan demokrat- duyarlı ve saygı değer Maraşlıları,  kişisel kariyer hesaplarına alet edemeyecektir. Maraşlılar, HDP’nin barajı aşmasının bunun için oyları HDP’ye vermenin ne kadar anlamlı ve gerekli olduğunu herkese anlatacaklardır.

Bu seçimlerde HDP’nin 1.sıra adayı, bölgenin en büyük aşireti olan Sinemilli aşiretinin ve bütün Alevi toplumunun, haklı olarak,  büyük değer biçtiği Tacım Dede’nin oğlu  Hüseyin BAKIR’dır. Hüseyin BAKIR, hem bölge halkının inancını, dilini ve kültürünü,  hem de genel olarak demokratik değerleri savunacak, temsil edecek her türlü donanıma sahip, bölgemizin ve halkımızın saygıdeğer bir  insanıdır.

Bu zor dönemde, vekil olmak için değil, halkına hizmet etmek, diktatörlüğün zorbalığına dur demek  için yola çıkmış, HDP’de Maraş, 1. Sıra milletvekili adayı olmuştur. Hüseyin BAKIR’ın gösterdiği bu değerli duyarlılığı saygıyla selamlamak ve ona her türlü desteği sunmak, her Maraşlı demokratın  yapması gereken en önemli görev ve sorumluluktur.  Hüseyin BAKIR’a  verilen her oy, özgür geleceği bir adım daha yakınlaştıracak, HDP’nin barajı aşmasını  ve Erdoğan’ın iktidarda düşmesini sağlayacaktır.

OY’LAR DEMİRTAŞ’A

OY’LAR HDP’YE

MARAŞ’TA OY’LAR HÜSEYİN BAKIR’A..

 

Aziz Tunç

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz