Umutlu HES için İDK Toplantısı yapılacak

0
549

Nurhak’ta yapımı planlanan ancak, Nurhak ve Çevre Köyleri Doğal Hayatı Koruma ve Kültür Derneği’nin başvurusu üzerine, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi tarafından ÇED olumlu raporu iptal edilen Umutlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali için, 22 Aralık 2017 tarihinde İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı yapılacak.

Nur-En Enerji tarafından Nurhak-Çağlayancerit sınırında, Göksu Çayı üzerine kurulacak Umutlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesine Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onayı verilirken, 2014 yılındaki ÇED olumlu raporu, yapılan iptal başvurusu üzerine, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. 2016 yılında neticelenen mahkeme kararı, 2017 yılında Danıştay tarafından onanırken, mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda Göksu Çayının ikinci bir HES’i kaldıramayacağı görüşüne yer verilmişti.

Umutlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin ÇED raporunun bilirkişi raporuna istinaden mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından firma, yeniden girişimlerde bulunarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda ise, “Kahramanmaraş ili Çağlayancerit, Nurhak ilçesi sınırları içerisinde Nur-En Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Umutlu Barajı, HES (21,181 MWm/20,541 MWe), Malzeme Ocakları, Kırma Eleme Yıkama Tesisi ve Beton Santrali projesi ile ilgili 22 Aralık 2017 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir. ÇED raporu ilgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.

ÇED Olumlu Raporu iptal edilmişti:

Göksu Çayı üzerine yapılmak istenen ikinci hidroelektrik santrali için 2014 yılında verilen ÇED olumlu raporu, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi tarafından iptal edilirken, karar Danıştay tarafından da onanmıştı.

Nurhak ve Çevre Köyleri Doğal Hayatı Koruma ve Kültür Derneği’nin vekili olarak dava açan Av. Özgür Çıkın, Göksu Çayının ikinci bir HES’i kaldıramayacağını bilirkişi raporları ile ispat ettiklerini ifade ederek, mahkemenin de bu yönde karar aldığını söylemişti.

2014 yılında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun verilmesinin ardından, 60 günlük itiraz süresi içerisinde mahkemeye başvurduklarını belirten Av. Özgür Çıkın, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Göksu Çayı üzerinde zaten bir HES bulunuyor. Buraya ikinci bir HES’in yapılmasının doğaya çok büyük zarar vereceğini, çayın ikinci bir projeyi kaldıramayacağını hep söyledik. Bilirkişi tarafından yapılan değerlendirmede de haklılığımız ortaya çıktı. Bilirkişi, oy birliği ile ikinci projeye karşı çıktı. Kahramanmaraş İdare Mahkemesi’nde açtığımız dava aslında geçtiğimiz yıl sonuçlanmıştı. Danıştay ise kararı onayınca, ÇED izni iptal oldu.”

Toplam kurulu güç 21 MW

Göksu çayı üzerinde kurulması hedeflenen Umutlu HES Projesi, 20.5 MW kurulu güce sahip olacak. Umutlu Barajı dipsavağı çıkışında inşa edilmesi planlanan Cansuyu HES’in kurulu gücü ise 0.541 MW olarak projelendirildi.

Umutlu Barajı ve HES’in toplam depolama hacmi ise 155 milyon metreküp olarak hesaplanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz