İtirazlarımız sonuç verdi; Elbistan KES ÇED durduruldu!

0
284

2015’den bu yana devam eden Anadolu Enerji Elbistan KES projesinin 4 Ocak 2018 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirme-ÇED raporu için İDK toplantısı yapıldı. Toplantıya bakanlık, ilgili kurum temsilcileri yanında Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu temsilcileri de katıldı.

Elbistan KES için daha önce 2015’de ÇED halkın katılımı toplantısı yapılmış, o zamanda ÇED Raporuna itiraz etmiş ve bakanlık “ÇED’de iklim değişikliği ayrıntılı yer alacaktır” demek zorunda kalmıştı. Aradan geçen 2 yıldan sonra firma yeniden ÇED sürecini çanlandırdı ve yeni bir ÇED raporu verdi. Bakanlık bir İDK toplantısı çağrısı yaptı.

350 Ankara olarak ÇED için itiraz çağrısında bulunmuş, Önder Algedik tarafından hazırlanmış “16 Soruda Elbistan KES ÇED incelemesi ” yayınlamıştık. Bimer üstünden hem Elbistanlılar hem de aktivistler itiraz dilekçeleri iletmişlerdi.

Bugün İDK toplantısına katlan Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu temsilcileri hem dilekçedemizdeki itirazları, hem de 16 Soruda ÇED incelemesinde yer alan bilgiler tek tek komisyona anlattı. Ardından platform üyeleri toplantıdan çıkartılarak komisyon toplantıya devam etti.

Kamu da İtiraz Etti!

16 soruda yer alan bazı itiraz noktalarına sahip kamu kuruluşları da itirazlarını sürdürdü. Özellike bölgenin susuzlaştırılması ve sulu tarımın engellenmesi itirazımızı DSİ devam ettirdi. Platform adına katılan İbrahim Yalçın kömürün kalitesi, çıkarıtlması,bölgenin susuzlaştırılması, hava kirliliği, iklim değişikliği ve yerel ısı adası başlıklarında 16 itiraz noktasını iletti.

ÇED Durduruldu!

Komisyon toplantı sonrası çıkışta platform üyelerine ÇED raporunun durdurulduğunu, bu hali ile yeterli olmadığını belirtti. Böylece Elbistan ÇED süreci durmuş oldu. İbrahim Yalçın İDK çıkışında ” Elbistan Küçükyapalak, Büyükyapalak, Çatova, Akören ve Eldelek köyleri üzerine Anadolu Enerji tarafından kurulması planlanan Termik Santralının ÇED toplantısı yapıldı. Hayatı ve Doğayı Koruma platformu olarak Elbistan halkı adına toplantıya katıldık. Yöre halkının itirazlarını dile getirdik.” dedi. Yalçın açıklamasında “Toplantı sonucunda bu ÇED süreci durduruldu. Eksikliklerin giderilmesi için 1 yıl süre verildi.” ayrıca ekledi.

Durdurmak Ne Demek?

Durulması iptali/reddi anlamına gelmiyor. Ancak bu hali ile geçerli olmayacağı anlamına geliyor. Bu nedenle ileride firma ev ödevini yapabilir ve bu süre zarfında yeni bir ÇED raporu verebilir, komisyondaki eksiklikleri giderebilir?

Ne Kazandık?

Çok açık ki bilgiyi örgütledik. Çok açık ki hazırlanan ÇED’in karşılığı olmadığını her şekilde gösterdik. Çok açık ki bu bilgileri verdiğimiz itirazlar, yereldeki tartışmalar ile bir nebzede olsa toplumsallaştırdık. Proje durdu, bu çok açık ki büyük bir başarı. 1 Yıl süre de boş durmamak gerekiyor.

#İklimHepimizinMeselesi diyenler hep berber #KömüreYerYok dedik ve itiraz ettik. Sonucunda da Elbistan KES ÇED süreci durdu!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz