Avrupa’da katliamlar kınandı!

0
292

Maraş Girişiminin öncülüğün de Avrupa’nın birçok şehrinde MARAŞTAN ROBOSKİYE UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ şiarıyla aralık ayı içerisinde gerçekleştirilen Maraş Katliamı, Roboski katliamı ve Zindan katliamlarını anma etkinlikleri düzenlendi.

İsviçire’nin Basel şehrinde yapılan etkinlik saygı duruşunun ardından, hazırlanan video gösterimi ile başladı. Anma etkinliğine Avrupa da çalışmalarını yürüten HDK Avrupa adına Avrupa eş sözcüsü Demir Çelik ile FEDA, İGİF temsilcileri ve yöre derneklerinin yöneticileri katıldılar.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı etkinliğe, katliamda kardeşini kaybeden Ayşe Tıraş, kardeşi ve amcası katliamda öldürülen ve direniş sırasında gözaltına alınarak tutuklanan Derviş Kalkandelen, yine katliamda yitirdiğimiz Musa Funda’nın iki kardeşi ve katliamda Maraş’ta katliama karşı direnen Hasan Temizsoy katıldılar.

İki oturum olarak yapılan ve Feyzullah Tunç’un moderatörlüğünü yaptığı birinci oturumda panelistlerden;

Maraş Girişimi adına Hüseyin Torun, Maraş katliamı öncesi yaşanan gelişmeleri ve katliam sırasında gelişen olayları anlatarak, Maraş katliamının bir devlet politikası olduğunu ve bundan sonra da insanların bu tarz katliamlar yaşayabileceğine değindi.

Panelistlerden Ayten Şimşir ne Maraş’ın ilk olduğunu ne de Roboskinin insanlar için son katliam olacağını anlattı. Buna karşı insanların ortak ve örgütlü bir şekilde hareket etmeleri gerektiğine değinen Şimşir, halklara reva görülenin devletlerin ortak politikaları sonucu karar verildiğini anlattı.

Cezaevleri ile dayanışma platformundan Hasan Sevim, cezaevleri ile ilgili olarak devletlerin, diz çöktüremedikleri insanları hapislere kapatarak zapt-u rap altına alıp insanlık dışı uygulamalarla tutsaklara diz çöktürülmeye çalışıldığını bunu yapamadıkları zaman da kamuoyunda yalan haberleri servis ederek cezaevlerine yapılmak istenen müdahalenin toplum nezdinde kabul edilmesini sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Bunun için dışarda olan insanların yüzlerini cezaevlerine dönmeleri gerektiğine değinen Sevim, orada bulunan insanlar bizim kardeşlerimiz, yoldaşlarımızdır. Onların yardım çığlıklarına sessiz kalmamak gerektiğine değindi.

Kazım Özşerik’in yönettiği oturumun ikinci bölümün de söz alan katliam mağdurları ve şehit yakınlarının anlattıkları ve Ali Tıraş’ın ablası Ayşe ananın yaktığı Kürtçe ağıt duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Son olarak katılımcı kurum temsilcilerinin başta Maraş, Roboski ve Zindan katliamları olmak üzere ülke de ve dünya da halklara yaşatılan katliamları kınaması ile sonlandırıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz