Maraş katliamını anma etkinliği yapıldı

0
342

Maraş katliamında hayatını kaybedenler Hollanda’da da anıldı. Maraş katliamının 39. Yıldönümü vesilesiyle Hollanda’nın Venlo kentinde bir anma etkinliği düzenlendi. Venlo Alevi-Haci Bektaş Veli Kültür Derneği’nin organize ettiği etkinliğe konuşmacı olarak gazeteci Halil Dalkılıç katıldı.

Dalkılıç yaptığı sunumda, Maraş ve benzeri katliamların, devlet ve iktidarların toplumsal renkliliği reddeden tekçi politikaları sonucu gerçekleştiğine vurgu yaptı. İnanç ve etnik kimliklerin özünde çatışma mantığı barındırmadığını belirten Dalkılıç, iktidarcı devlet aklının kimlikleri politize ederek, toplumları birbirine düşman hale getirdiğini ve çatıştırıp güçten düşürerek kendi iktidar çıkarlarının hizmetine sokmaya çalıştığını söyledi. Dalkılıç, Türk ve Sünni-Hanefi islam kimliğini kendisine esas alan Türkiye Cumhuriyeti devletinin de, Alevi ve Kürt kimliklerini ortadan kaldırmak için Koçgiri ve Dersim direnişlerinden günümüze kadar Maraş benzeri katliamcı ve asimilasyonist politikalarda hep ısrar ettiğini kaydetti.

Konuşmasında, Alevilik inanç felsefesinin dayanışmacı ve paylaşımcı değerlerine de vurgu yapan Halil Dalkılıç, toplumsal rızalık, paylaşım ve dayanışmacı komünal bir inanç felsefesi olan Aleviliğin günümüzdeki sorunlar karşısında da toplumsal eşitlik ve barışı geliştirebilecek değerler barındırdığını belirterek, şekilci yaklaşımlar yerine toplumsal fayda getirecek yaklaşımların esas alınması gerektiğini dile getirdi. Venlo ve çevresindeki kasabalarda yaşayan Alevilerin ilgi gösterdiği ve Maraş katliamı şehitleri için mumların yakıldığı anma etkinliği, sohbet tarzında yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

Kaynak: Alevinet.com / Venlo

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz