Tatlıcılık hayatını değiştirdi

0
221

Maraş’ta çeşitli işlerde sigortasız olarak yevmiyeyle çalışan, emekli bile olamayan 76 yaşındaki Mustafa Ejderha’nın hayatı 15 yıl önce öğrendiği tatlıcılık mesleğiyle değişti.

Revani satarak günde 90-100 lira arası para kazanan Ejderha, “’İş yok’ diyorlar. İşi kendileri kafalarından üretsinler. Rahat bir iş olsun, bedava gelsin diyorlar. Emek etmezsen yemek olmaz, direnirlerse her işi yapabilirler” dedi.

Dulkadiroğlu ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki Mustafa Ejderha, uzun yıllar geçici işlerde sigortasız olarak yevmiyeyle çalıştı, eşini kaybettikten sonra da kiralık bir evde ailesiyle yaşayan oğlunun evine yerleşti.

15 yıl önce tatlıcılık mesleğiyle tanışan yaşlı adam, Azerbaycan Bulvarı üzerindeki el arabasında, evde yaptığı tatlıları porsiyonu 1,5 liradan satarak geçimini sağladığını söyledi. Günde ortalama 60 porsiyon tatlı sattığını söyleyen Ejderha, tatlı almaya gelen gençlere nasihatlerde bulunarak, “Bir insanda güven ve inanç olduktan sonra yapamayacağı hiçbir şey yok” dedi.

“Bizim zamanımızda okul da yoktu”

Evde yaptığı tatlıları komşusunun fırınında ücretsiz pişirdikten sonra satışa çıkardığını anlatan Ejderha, ’piyasada iş yok’ diyen gençlere, “Gençler kendileri kafalarından bir şey bulsun yapsınlar. Güven ve inanç olduktan sonra her şeyi yapabilirler. Allah’a şükür, Allah akıl vermiş, el vermiş, yapamayacakları hiçbir iş yok. Kafalarından iş üretsinler. ’Rahat bir iş olsun, bedava gelsin’ diyorlar. Emek etmezsen, yemek olmaz. Direnirlerse her işi yapabilirler, yapamadıkları bir iş olmaz, olamaz da. Hele bizim zamanımızda okul da yoktu ama şimdiki gençler okumuş, tahsil sahibidir. Tahsil sahibi okumuş bir insan kendi kendisine bir iş yapamazsa kendisinde bir sorun var demektir. Kimse de ’İşten çıkartıldım, falan oldu, filan’ oldu demeyecek. Bazı şeylere dikkat edecekler. Çalmayacaklar, çırpmayacaklar. Herkes dürüst olmalı, dürüst çalışmalı ve helalinden para kazanmalı” tesviyelerinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz