Sarıhan: ‘Türkiye’de iktidar savaş ve şiddet dilini kullanıyor’

0
286

Almanya’nın Schleswig Holstein eyaletine bağlı Mölln kentinde Neo-Nazilerin kundakladığı binada yaşamını yitiren Aslan ailesinin fertlerine yönelik anma etkinliği vesilesiyle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu adına Almanya’ya gelen CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, “Maraş’ta 102 insanımızı kaybetmiştik. 2016-2017 yılları arasında da Ankara’da, İstanbul’da, Suruç’ta, Cizre’de de buna benzer olaylar oldu. Bütün bunlar toplumların kendi aralarındaki birlikteliği bozmaya yönelik eylemlerdir”

Süheyla Kaplan’ın haberine göre, Almanya’nın Schleswig Holstein eyaletine bağlı Mölln kentinde Neo-Nazilerin kundakladığı binada yaşamını yitiren Aslan ailesinin fertlerine yönelik anma etkinliği vesilesiyle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu adına Almanya’ya gelen CHP Milletvekili Şenal Sarıhan bu tür toplu katliamların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Sarıhan, Türkiye’de de buna benzer katliamların yaşandığını hatırlatarak ‘ Sivas’da, Maraş’ta toplu katliamlar, ölümler oldu. Maraş’ta 102 insanımızı kaybetmiştik. 2016-2017 yılları arasında da Ankara’da, İstanbul’da, Suruç’ta, Cizre’de de buna benzer olaylar oldu. Bütün bunlar toplumların kendi aralarındaki birlikteliği bozmaya yönelik eylemlerdir. Avrupa yoğun göç ile karşı karşıyadır. Kendi ülkelerinde yaşam tehlikesi altında bulunan mültecilere, göçmenlere yardım eli uzatmak insan hakkının bir gereğidir. Ülkeler yabancıların, mültecilerin insanlık onurunu ve hakkını korumakla yükümlüdür’ dedi.

Dünyada savaşların, çatışmaların durması gerektiğini vurgulayan Sarıhan ‘ Emperyalist ülkeler daha çok kazanma hırsıyla Ortadoğu’daki eylemlerinden vazgeçmelidir. Savaşların sebebi ortadan kaldırılırsa eğer mülteci, yabancı sorunu çözülür. Şu an Türkiye’de de iktidar savaş ve şiddet dilini kullanıyor. İktidar barışı ve birliği teşvik eden bir dil kullanmalıdır. Oysa halk barıştan yana. Barış ancak sivil toplumun, toplumların barış talebini yükseltmesi ile mümkün olabilir. Türkiye’de halklar arasında bu hep sağlanmıştır. Evlilikler, ortak çocuklar olmuştur Türk, Kürt, Çerkes vs. arasında. Etnik kökenler hiçbir şekilde sevgiye engel olmamıştır. Bu şekilde ancak barışı sağlayabiliriz’ şeklinde konuştu.

ALEVİLER’E BİR TEHDİTTİR

Malatya’da çoğunlukla Alevilerin yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi’ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına boyayla çarpı işaretleri atılması ile ilgili olarak da Sarıhan şöyle konuştu: ‘ Bu olayın gerçek olmadığı konusunda Meclis Başkanı bir açıklama yaptı ancak Alevi örgütleri bunun böyle olmadığını beyan etti. Malatya’da yapılan işaretlemeler Aleviler’e tehdit ve gözdağıdır. Aleviler’in kaygısı var. Maraş, Sivas katliamının tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Devlet biran önce bu konuda istihbarat kıurumlarını harekete geçirmelidir. Hala Sivas katilleri yakalanamamıştır. ‘

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz