Çocuklar öl(dürül)mesin şeker de yiyebilsinler…

0
242

 

“Çalıyorum kapınızı,

teyze, amca, bir imza ver.

Çocuklar öldürülmesin

şeker de yiyebilsinler….”

Ne zaman çocuklara ilişkin bir haber duysam Nazım Hikmet’in 1956 yılında Hiroşima’da ölen çocuklara yazdığı şiir gelir aklıma. Ne kadar güzel anlatmış, ne kadar insanca…  Hiroşima’dan bu yana ne çok öldü, ne çok kıyım yaşandı! Artık öyle bir noktadayız ki  “Çocuklar öl(dürül)mesin” dediği için Ayşe öğretmenin cezası onaylandı. Katıldığı bir gece programında sarf ettiği tek cümle vardı Ayşe öğretmenin: Çocuklar ölmesin… Ölüme bile karşı olmanın suç sayıldığı bir ülkede yaşamanın ağırlığı çok ağır!

Şimdi ne diyelim… Yaşı kadar bedenine kurşun sıkılan Uğur Kaymaz’ı, havan topuyla ölen Ceylan Önkol’u,  Cizre’de derindondurucuda bekletilen Cemile’yi… Berkin Elvan’ı, yine polisin attığı gaz bombasıyla kafasından yaralanan Mazlum Akay’ı unutmadık. Çocuklardı, kiminin düşü mandolin çalmak, kiminin ki doktor olmak, öğretmen… Hepsinin düşü yarım kaldı, hiç çocuk olamadan öldüler…

Doğan Teyboğa, Umut Furkan Akçil, Ahmet İmre, Enver Turan, Canan Saldık, Birem Basan, Oğuzcan Akyürek, İzzettin Boz, Mehmet Nuri…. 1988’den bu yana yüzlerce çocuk öldü….  Sorumluların çoğu yargılanmadı, ceza almadı.

Hiroşima’da yanan çocuklardan bugüne, Diyarbakır’dan Cizre’ye, Van’dan Silopi’ye, Antakya’dan Suriye’ye, Bengaldeş’e… Dünyanın her yerinde çocuk hep çocuktur. Ayşe öğretmen o gece çok doğru bir şey söyledi çocuklar ölmesin diyerek. Daha evrensel nasıl seslenilirdi ki!  Şimdi ceza aldı; nasıl korkunç bir hayatın ortasında olduğumuzu görüyor musunuz?

Peki Ayşe öğretmene ceza verenler 20 Nisan 2017’de çocuklar ödürülmesin diyerek konuşmayı başlatmıştı… Cumhurbaşkanı Erdoğan, “‘Çalıyorum kapınızı, teyze, amca, bir imza ver. Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler.’ Evet çocuklar öldürülmesin. Büyüklerin yol açtığı çocukların faturası çocuklara kesilmesin” diye konuşmuştu 23 Nisan etkinlikleri için….

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra da Sezai Karakoç’un Anneler ve Çocuklar şiirinin ‘Çocuk öldü mü güneş simsiyah görünüyor gözüne’ dizilerini hatırlatmıştı… Şimdi biz kimi yargılayalım! Hepimiz aynı dilden konuşuyor ve çocukların ölmesini istemiyorsak Ayşe öğretmen neden ceza aldı?

Bir suçlu arıyorsak çocukları ödürenler midir yoksa çocuklar ölmesin diyenler midir? Yoksa….

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz